menu

Családireceptkönyv.hu

Túrós batyu (kalácsok alaptésztája)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


kb. 18 db nagy béles lesz ebből a mennyiségből
1 kg sima liszt
5 dl langyos tej
17 dkg olvasztott vaj
3 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só
5 dkg friss élesztő
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

a töltelékhez:
50 dkg túró
8 dkg porcukor (vagy ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál búzadara
1 kis citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
5 dkg mazsola (elhagyható)

+ a tetejére 1 felvert tojás

Elkészítés:


1. Kb. 1 dl langyos tejben elkeverek 1 evőkanál cukrot és belemorzsolom az élesztőt, felfuttatom (kb. 10 perc).
2. A lisztben elkeverem a többi cukrot, vaníliás cukrot, a sót és a reszelt citromhéjat. Hozzáadom a vajat, majd a tojássárgákat is + a megkelt élesztőt és a maradék tejet, bedagasztom a tésztát. Kelesztőtálban vagy egy tálban konyharuhával letakarva duplájára kelesztem a tésztát.
4. A mazsolát megmosom, lecsöpögtetem, a citromot is megmosom, papírtörlőben megtörlöm, lereszelem a héját, majd a töltelék hozzávalóit összekeverem.
4. Amikor a tészta megkelt, 3 részre osztom, mindegyiket kinyújtom kb. 4-5 mm vastagra és négyzetekre vágom, melyek közepébe tölteléket teszek, majd a négy sarkát felvert tojással bekenem és összecsípem, batyut formálok belőle. (jól összenyomom a 4 sarkát, hogy sütés közben ne nyíljon szét)
5. Sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsibe teszem, megkenem a tetejét a felvert tojással és előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm 180 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, hagyományos sütőben több ideig sül)

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Pita
Pita

A hozzávalókat egy keverőtálba teszem és összekeverem, majd egy belisztezett deszkán alaposan átgyúrom.Letakarva, langyos helyen kelesztem egy órát.A megkelt tésztát újra átgyúrom...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anette
Sajtos-sonkás csiga
Sajtos-sonkás csiga

Az élesztőt felfuttatjuk, majd a tészta hozzávalóival együtt összegyúrjuk, és a duplájára kelesztjük. Ezután két részre osztjuk. Egyenként kinyújtjuk, majd a fokhagymás tejföllel v...

Elkészítési idő: 1,5 - 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Croissant
Croissant

Atészta hozzávalóit beletesszük a kenyér-sütőgépbe, a következő sorrendet betartva: Alulra kerül a joghurt, tej, tojás, só. Erre öntjük a lisztet, majd a cukor, élesztő következik...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ani
Sajtos mókus stanglik
Sajtos mókus stanglik

http://www.mokuslekvar.hu/sajtos-stangli/ ez az a reci, ami mindenkinek sikerül

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk