25 dkg tarkabab, 25 dkg sertésbőrke, 1 evőkanál zsír, 2 evőkanál liszt,
1 fej vöröshagyma, késhegynyi pirospaprika, 1 babérlevél, 2-3 evőkanál tejföl,
1 evőkanál ecet, késhegynyi cukor, só.
A megválogatott és megmosott babot főzés előtti este beáztatjuk. A bőrkét meleg vízben jól megmossuk, megkaparjuk és feltesszük főni. Ha sózott a bőrke, akkor csak a végén, ízlés szerint sózzuk a levest. Ha a bőrke felforrt, hozzá tesszük a babot, a babérlevelet és puhára főzzük. A lisztből és a zsírból rántást készítünk, a félig kész rántásba tesszük a cukrot, az apróra vágott vöröshagymát, kissé megpirítjuk, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, valamint a pirospaprikát, és elkeverjük. A tejfölt belekeverjük a rántásba, hideg vízzel felengedjük, simára keverjük, és a bablevesbe szűrjük, ecettel ízesítjük.
A lencsét előző este átválogatom, bő vízbe áztatom, lehetőség szerint a vizet többször cserélem a felhasználásig. Forró zsiradékban a vöröshagymát megfonnyasztom, benne a fokhag...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Könnyűkésőbb
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA hagymát és a zöldségeket lereszeljük, majd margarinban megpároljuk. Felengedjük hét deci vízzel, fűszerezzük és kis lángon puhára főzzük. Ha megfőtt, turmixgéppel vagy bot mix...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA megtisztított és kockákra vágott zöldségeket a zöldborsóval együtt az olajban megpirítjuk, majd megszórjuk a petrezselyemzöld felével és a lestyánnal, majd felöntjük annyi meleg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű