menu

Családireceptkönyv.hu

Almás napsugár kalácskák


Írta:

Elk. idő: 1 óra 45 p
Adag: 6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8 nagyobb kalácshoz:
Tésztához:
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 ek cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 egész tojás
5 dkg margarin
1 ek méz
0,5 kk só
Töltelékhez:
6 nagyobb alma
1 tasak vaníliás cukor
2 ek cukor
1 púpos tk fahéj
3 púpos ek darált törökmogyoró (ez lehet dió vagy búzadara is)
Tetejére:
1 tojás sárgája
1 tk tej

Elkészítés:


Az élesztőt elmorzsoljuk a meleg, de nem forró tejben, megszórjuk 1 ek cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a margarint, a mézet és a felfutott élesztőt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre vágjuk. Csinos kis bucikat formázunk, amit úgy végzünk, hogy egy adag tésztát a tenyerünkbe veszünk és a széleit a közepe felé húzzuk, majd fejjel lefelé letesszük.
Konyharuhával letakarva 10 percet hagyjuk kelni.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és kicsavarjuk. A levére nem lesz szükségünk.
A reszelt almát ízesítjük a cukorral, vaníliás cukorral, fahéjjal, hozzáadjuk a mogyorót. Jól összekeverjük.
Egy golyót kb. 2 mm vastag téglalapra nyújtunk, ennek a mérete kb. 30*16 cm.
A tésztalap szélesebbik oldalához teszünk kb. 1,5 ek almás tölteléket, de a tészta szélétől legalább 2-3 cm-re, mert akkor nem fog összeragadni a tészta.

A töltelék re fordítjuk a tésztát, majd az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk a szélét.

Egy éles késsel kb. 1 cm szélességben bevagdossuk a maradék tésztát. Ennek a résznek minimum 6 cm-nek kell lennie, mert akkor nem fogja jól befedni a töltelékes részt és nem kerül alulra a csíkok vége.

A töltelékes részt szépen átsodorjuk a bevagdalt részen úgy, hogy csíkok végei alulra kerüljenek.

A kalács két végét összedugjuk.

A biztonság kedvéért én fejre fordítottam és a csíkok végét a tészta széléhez csíptem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb és hagyjuk még 30 percet kelni.

Lekenjük 1 tojás sárgája és 1 tk tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt szép barnára sütjük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

Almás napsugár kalácskák

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük. 2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikró...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Katalin
Citromvarázs (Juliska mama)
Citromvarázs (Juliska mama)

Nagy tepsibe vagy jénai tálba rakjuk. Tejszínt cukorral fel kell verni, majd egy sor krém, piskóta, krém, piskóta, krém 8 púpos kanál krém ad egy sort

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Porhanyós kifli
Porhanyós kifli

Az élesztőt a szokott módon kevés tejben megfuttatom. A lisztet a margarinnal(vagy zsírral) elmorzsolom, hozzáadom a cukrot, sót, a megkelt élesztőt. Tejjel, tejföllel összegyúr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Hólabda
Hólabda

A tojássárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverem, majd hozzáadom a kakaót és a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjét kemény habbá verem és óvatosan beleforgatom a k...

Elkészítési idő: másfél óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk