Este kezdem készíteni, egy elő tésztát csinálok:
200 g BL 80 liszt
130 g víz
4 g élesztő
Ezeket összekeverem, nem kell nagyon gyúrni, elég míg szépen összeáll a tészta. Egy tálba teszem, amit konyharuhával letakarok és éjszakára, 10-12 órára a konyha pulton hagyok. Mehet hűtőbe is, ott 12-14 óra kell neki, majd felhasználás előtt hagyom, hogy átvegye a szoba hőt.
Tészta:
az összes elő tészta
3,2 dl víz (kenyérsütőgéphez elég 2,8dl)
2 tk. só
2 ek. olaj
csipet aszkorbinsav
2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
50 dkg BL 80 liszt
1 tk. cukor
1 dkg élesztő
A hozzávalókból tésztát dagasztok, egy kicsit lágyabbat, mint a kenyérnél. Kiolajozott kelesztő tálba teszem, hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma részre osztom. Megformázom a bagetteket, körbe lisztezem őket, hogy a sütőzacsi ne ragadjon rájuk, majd óvatosan belecsúsztatom a zacsiba. Egy tasakban két bagett fér el. Hagyom őket megint duplájára kelni, nekem kellett még egy óra ehhez. A sütőt előmelegítem 220 fokra. Óvatosan benyúlok a zacsikba, bevágom egy éles pengével a tésztákat, majd hagyom tovább kelni, míg a sütő melegszik. mielőtt beteszem, vizet permetezek a zacsiba és a száját óvatosan a bagettek alá hajtom.
Kb. 20-25 percig sütöm, míg szép pirosak, fényesek lesznek. Kibontom a zacsiból, óvatosan, mert a gőz nagyon éget, majd rácsra teszem őket, kicsit lepermetezem hideg vízzel, majd hagyom, hogy kihűljenek.
A lisztbe belekeverjük a sót, a közepébe mélyedést készítünk. Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmeleg vizet és tejet is. Belerakjuk két tojás fehér...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet a búzasikérrel és az élesztővel egy tálba összekeverjük. A meglangyosított tejet az olvasztott vajjal, a tojássárgájával, a sóval és az 1-2 csepp édesítővel e...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A burgonya felét meghámozzuk, félbevágjuk, és sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, pépesre összetörjük, és langyosra hűtjük. 2. A tejet meglangyosítjuk, b...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az élesztőt a tejben a cukorral felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval hólyagosra dagasztjuk. 2. Letakarva meleg helyen kelesztjük, amikor megkelt, még egyszer jól átgyúrjuk, és...
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc Nehézség: Könnyű