50 dkg finomliszt
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg cukor
1 tojás
20 ml olaj
csipetnyi só
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez
5 dkg vaj vagy margarin
7 dkg cukor
3 dkg vaníliás cukor
5 g őrölt fahéj
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk, elkeverjük benne a cukrokat és a fahéjat, majd hűtőbe tesszük, hogy a zsiradék újra megszilárduljon.
1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk, majd újra kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a tésztát és 1,5-2 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle.
Megkenjük a fahéjas töltelékkel, bejgliszerűen feltekerjük és éles késsel hosszában kettévágjuk.
Az így keletkezett két fél tésztarudat összefonjuk úgy, hogy mindig a vágott rész kerüljön felülre.
Olajjal vékonyan kikent formába fektetjük (forma nélkül is süthető) és letakarva még 15-20 percet kelesztjük.
180 fokos sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt megsütjük.
Aki a kakaót részesíti előnyben, lecserélheti a fahéjat, úgy is nagyon finom.
A körtéket megmosom, meghámozom és cikkekre vágom, majd a kizsírozott, kristálycukorral megszórt sütőformába fektetem. /Én 22 cm-es kerek formát használtam./ A cukrot a zsiradékka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük a sóval, cukorral. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá egy teáskanálnyi cukrot és hagyjuk, hogy felfusson. Ha felfuto...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLisztet a zsírral eldörzsöljük, a többi hozzávalóval gyorsan össze gyurjuk.késfoknyi vékonyra nyújtjuk, kerek, és cakkos szabbatóval ki szurjuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást kikeverem robotgéppel, majd a többi hozzávalót hozzákeverem. A konzerv kókusztejet előző nap betettem a hűtőbe, másnap kinyitottam, és elvált a tejszín a viztől. A te...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű