25 dkg rétesliszt
30 dkg finomliszt
3 dl tej
3 dkg élesztő
1 evőkanál porcukor
1/2 evőkanál (2 teáskanál) finom só
4 dkg vaj
1 tojás
3 evőkanál olívaolaj (ebből 1 a dagasztáshoz)
A lisztet átszitáltam és fészket készítettem a közepében. Belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam a porcukrot, felöntöttem 0,5-1 dl langyos tejjel és megfuttattam az élesztőt. Kb. 15 perc alatt. Hozzáadtam az összes hozzávalót egy evőkanál olívaolaj kivételével és összeállítottam a tésztát. 10 percig letakarva pihentettem. Rácsorgattam az olívaolajat és könnyedén, de alaposan megdagasztottam. 10 percig, szép fényesre, bársonyosra. Duplájára kelesztettem kb. egy óra alatt.
Könnyedén átgyúrtam, majd 3 részre osztottam a tésztát. Kettőt lefedve félretettem, egyet pedig kinyújtottam 2-3 mm vastagra. 6 részre osztottam, és még egyszer átmentem rajta egyenként a nyújtófával.
A tészta cikkeket a szélesebb végétől szorosan feltekertem, kifli formára igazítottam és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. Már vettem is elő a következő cipót és nyújtottam.
Amikor az első adag kifli jó 30 percig kelt, akkor bemelegítettem a sütőt 170 C fokra, az még úgy 15 perc. Megkentem a kifliket tejjel, megfújtam alaposan hideg vízzel, és betettem a sütőbe. 18 percig sütöttem őket.
Könnyű, finom, foszlós belül, de kívül ropogós kifliket sütöttem. Ezt sütöttem utoljára, most azt mondom, ez a legfinomabb!
Mindent összekeverek, kisujjnyira kinyújtom és kb 5 perc alatt világosra sütöm. Azonnal puha és fogyasztható.
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűAz összetört kekszmorzsát keverd össze az olvasztott vajjal, és annyi vízzel hogy jól formázható tésztát kapj. Nyomkodd el egyenletesen egy kapcsos tortaforma aljára. Tedd a hűtőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a krémet készítem el, mert annak hűlni kell. A lisztet simára keverem a tejjel, hozzáadom a kókuszreszelék felét és folytonos keveréssel sűrűre főzöm. Ha kihűlt, ízesítem a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű