A tésztához
600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml 2,8%-os tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt (BL55)
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só
A kenéshez
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből
15 dkg krumplipüré
30 dkg átszitált liszt
15 dkg margarin
2 dkg élesztő
Kb 1,5dl tej
1 tojás
1 teás kanál só
Reszelt sajt kb 5 dkg
Élesztő futtatásához 1 mokkás kanál cukor.
A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héjját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.
Csak akkor kezdek a tésztának neki, mikor a főtt, áttört burgonya teljesen kihűlt! Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk rétesliszten, majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!
Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített légkeveréses sütőben 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 20-30 percig sütjük.
Teljes kihűlés után kóstoljuk az elkészült burgonyás pogácsákat! Másnap még finomabb!!
Maradék krumpli pürés
A jól kidolgozott tésztát, kinyújtjuk és hajtogatjuk. Minden hajtogatás után 15 percig kelesztjük. Ezt négyszer megismételjük. A megkelt tésztát két ujjnyi vastagságra kinyújtjuk., pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és megsütjük.
Krumplis pogácsa sütésekor általában gulyás levest készítek.
Az egyik legkönnyebb burgonyás pogácsa amit valaha kóstoltam! Nagyon finom pogácsa recept!
Elkészítés: A paradicsomokat 1/2 percre forró vízbe mártottam, héjukat lehúztam, és 1/2 cm-esre kockáztam. Az olívákat kimagoztam, és felaprítottam. A sütőt 180 fokra előmelegítet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet beleöntjük egy keverőtálba, mehet hozzá a só, közepébe morzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a cukrot. Kézmelegre meglangyosítjuk a tejet, majd az élesztőre öntjük. Bele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát a kenyérsütőgéppel állítottam össze. Egyszerűen mindent az üstbe mértem, majd a 20 perces dagasztás programmal bedagasztottam. Kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem....
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc Nehézség: KözepesA tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (5-10 perc). A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű