menu

Családireceptkönyv.hu

Házi ciabatta


Írta:

Elk. idő: 1 óra 15 p
Adag: 6-8 adag
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


4 és 1/2 bögre/cups finomliszt, kb. 60 dkg

2 teáskanál só

2 teáskanál szobahőmérsékletű élesztő

2 bögre melegvíz

olívaolaj az edénybe

Elkészítés:


Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, egy másik edényben pedig az élesztőt elegyítsük a meleg vízzel. Az élesztős vizet adjuk hozzá a liszthez, és határozott mozdulatokkal keverjük gyorsan össze, nem kell rögtön kidolgozni! Hagyjuk állni a masszát tíz percig, majd kezdhetjük kikeverni (robotgéppel könnyebb). Sima és lágy tésztát kell kapnunk.

Egy tálba öntsünk kevés olívaolajat, helyezzük bele a tésztát, forgassuk meg benne, hogy minden oldala olajos legyen. Folpackkal fedjük le – konyharuhával le is takarhatjuk – majd hagyjuk egy órát pihenni. A tészta a duplájára kel.

Fél órával a sütés előtt melegítsük elő a sütőt maximális hőfokon (az én sütőmnél ez 250 fokot jelent). A tepsit szórjuk meg kukoricaliszttel. Ha lejárt a kelesztési idő, borítsuk a tésztát finomliszttel meghintett munkafelületre. Hempergessük meg a lisztben, de ne nyomkodjuk bele. A tésztát vágjuk ketté, alakítsunk ki belőle egy rudat, s ezt csavarjuk meg háromszor. Fektessük a tepsire és szórjuk meg kukoricaliszttel.
Azonnal tehetjük a forró sütőbe. Sütési idő 25 perc. Vigyázat, ne süssük tovább, könnyen megég.

Trükkök, tippek, praktikák:


A ciabatta jellegzetes olasz kenyérféleség. A ciabatta papucsot jelent, ami a kenyér lapos, hosszúkás formájára utal. Főleg szendvicsekhez használják fel, a kérge ropogós, a belseje puha, lyukacsos. Sokféleképpen ízesíthető: magvakkal, fűszernövényekkel, szárított paradicsommal, pirított hagymával. Érdemes megsütni, sokkal olcsóbb így, mintha vásárolnánk, s az élmény is nagyobb!

Házi ciabatta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kenyér jénaiban
Kenyér jénaiban

A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfut...

Elkészítési idő: 2 ó
Nehézség: Közepes
share
Hajtovány
Hajtovány

Mióta van kenyérsütőgépem, abban dagasztatom a tésztát. Előtte kézi mixerrel készítettem. Lágyabb kelttésztát készítek, hagyom duplájára kelni. Lisztezett deszkára borítom, ketté v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Jénaiban sült kenyér
Jénaiban sült kenyér

A liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfutot...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Norita
Acma
Acma

A keverőtálamba tettem a lisztet a sót, cukrot kicsit összekevertem. közepébe mélyedést készítettem és beleöntöttem a tejet, joghurtot,, olajot, beleütöttem a tojást, és a tetejére...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk