Öreg (elő tészta)
1 dl langyos víz
1 gr élesztő
10 dkg kenyér liszt
2,5 dkg élesztő
1,5 dl víz
40 dkg kenyérliszt
2 tk só (lapos)
+ előtészta
A tálba öntöm a 1,5 dl langyos vizet majd lisztet rászitálom és a tetejére a 2 tk só + elő tészta
10-12 perc dagasztás géppel picit átgyúrom lisztezem a tálat beleteszem a tésztát majd első kelesztés (érlelés) 30-35 percet letakarva kelni hagyom. majd átgyúrom és további 15 perces pihentetés után formázom. Az így megdolgozott tésztából sokkal szebb kenyér sül, mint anélkül.
Formázás után sincs átlag 60 percnél többre szükség, ez nyáron lemehet akár 45-50 percre, télen viszont 15 perccel több is lehet.
Majd bevágom a tetejét pengével forrósütőbeteszem
Kenyér liszt BL80 ha nincs otthon akkor
30 dkg rétes
70 dkg sima liszt
A cukrot elhagytam, a fehér kenyerekhez ma már egyáltalán nem teszek.
Aszkorbinsavat sem használok egy ideje. Elfogyott és elfelejtettem vásárolni, anélkül sütöttem és tökéletes lett, így ezután elhagytam. A gyengébb minőségű lisztekhez azért továbbra is javaslom.
A folyadék mennyiségét kiegészíteném annyival, hogy az erősebb, jobb minőségű lisztek többet felvehetnek a receptben megadott 2,7 dl-nél. Ha túl kemény a tészta bátran lehet adagolni hozzá még vizet. Ez gyakori kérdés szokott lenni.
A másik legtöbbször elhangzó kérdés, hogy miért teszem át a gépből a tésztát kelesztőtálba, miért nem hagyom a gépre. Nos, a gépben alul fut a fűtőszál, emiatt a tésztát nem egyenletesen melegíti. A gépben kelesztett tésztán jól látszik, hogy amikor kiborítjuk a teteje hűvösebb és masszívabb, míg az alja lágyabb és langyos. Én ezt nem szeretem, könnyen túlérhet így a tészta, ezért javaslom, hogy vagy kelesztőtálban történjen a kelesztés, vagy kikapcsolt gépben.
A dagasztás utáni első kelesztés (érlelés) alatt továbbra is átforgatom egyszer a tésztát. 30 percig hagyom kelni, majd átgyúrom és további 15 perces pihentetés után formázom. Az így megdolgozott tésztából sokkal szebb kenyér sül, mint anélkül.
Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a leggyakrabban elkövetett hiba a túlkelesztés, vagy még inkább a túlérlelés, amit még a formázás előtt követnek el a legtöbben. Nem kell a kenyértésztát sem agyon keleszteni, dagasztás után bőven elég neki a 45-50 perc, közben egyszer átforgatva és az is csak szobahőmérsékleten történjen, semmi esetre sem meleg radiátor vagy sütő közelében.
Formázás után sincs átlag 60 percnél többre szükség, ez nyáron lemehet akár 45-50 percre, télen viszont 15 perccel több is lehet.
Hlávkovú kapustu nadrobno nastrúhame (kedysi pokrájali) a dusíme do mäkka na masti. Pridáme soľ, mleté čierne korenie a necháme vychladnúť. V slanej vode uvarené zemiaky pretlač...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA liszt közepébe kis fészket készítek és beleöntök 1 dl langyos vizet, beleteszem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. Meghintem liszttel és megvárom, amíg felfut. Ha felfut...
Elkészítési idő: 2 ó Nehézség: KözepesKeverjük össze a kétféle lisztet, a fűszereket és a sót egy nagy tálban. Locsoljunk hozzá az olívaolajból, majd adjunk hozzá annyi langyos vizet, amennyit felvesz. Gyúrjuk össze a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az egy bögre tejet egy nagy csipet cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük! 2. A lisztet és a cukrot kimérjük egy műanyagtálba, majd ráütjük a t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű