menu

Családireceptkönyv.hu

Házi tészta


Írta:

Elk. idő: 50 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


. fél kiló tésztához
300 g lisztkeverék (legalább 50%-a rétesliszt)
3 db M méretű tojás (egyenként egészben kb. 60g-osak)


Elkészítés:


A lisztet tálba szitálom, a közepébe gödröcskét készítek, és beleütöm a tojásokat. Egy villával elkezdem összekevergetni, mikor már szükséges, a villa helyett az ujjaimmal, kezemmel gyúrom. Ha összeállt, kiborítom egy deszkára, és addig gyúrom, amíg szép sima állagú nem lesz. (Deszkához csapkodni nem szükséges.) Ha a tészta épp nem akar összeállni, akkor vizes kezünkkel kissé megspricceljük, ez a néhány csepp víz elegendő lesz. A tésztának rugalmasnak, keménynek és homogénnek kell lennie.
Ekkor ráborítom a tálat, és szobahőmérsékleten 1 órát hagyom pihenni. Ha másnapra kell, akkor beteszem a hűtőbe (romlás elkerülése miatt), de nyújtás előtt egy órával ki kell venni, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen.
Ha letelt a pihenőidő, akkor 4-6 felé vágom, egy kissé átgyúrom, előveszem a tésztagépet, és egyenként kinyújtom.


Először vastagra nyújtom, 2-3-ba hajtom, 90 fokkal elfordítom, ismét áttekerem a gépen. Ezt még 2-3-szor megismétlem. Keskenyebbre veszem a gépet, áthajtom, újra kisebbre veszem, áthajtom, a kívánt vastagságig.

A kinyújtott tésztacsíkokat mindkét oldalán enyhén lisztezem, és hagyom őket fél órát szikkadni. A tésztagép megfelelő formázójával a kívánt alakra vágom (vagy késsel). A vágott tésztát meghintem liszttel, és ujjaimmal alányúlva széjjel rázogatom őket. (Halmokba is rakható).

A főzéshez vizet forralok, és ezt a mennyiséget 2 adagban főzöm ki. A lobogó, forrásban lévő vízbe beleteszem a tésztát, fakanállal megkeverem. Nem fog összeragadni. Lobogó vízben 2-3-4 percig főzöm - a tészta formájától függően, - szűrőkanállal szűrőtálba kiszedem, a másik adagot is kifőzöm. A vizet kiöntöm, a fazékba zsiradékot teszek (2 evőkanál olvasztott zsírt vagy vajat), a leszűrt tésztát ráteszem, átforgatom, hogy mindenhol érje.

Házi tészta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Macaron ( S.K)
Macaron ( S.K)

♥ Először a tölteléket készítsétek el: A töltelékhez a tejszínt felforraljuk. A csokit kis darabokra törjük és keverőtálba tesszük. Ráöntjük a forró tejszínt és fényesre keverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar madártejsüti
madártejsüti

A tojás fehérjét csipet sóval felverjük.A vajat a xilittel, tojás sárgájával habosra kavarjuk, apránként, felváltva adjuk hozzá a lisztet és tejet, majd óvatosan összeforgatjuk a t...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis perec
Csokis perec

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kakaót összekeverjük a liszttel. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vékony szeletekre vágott margarint...

Elkészítési idő: 40 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós csiga túrós tésztában
Kakaós csiga túrós tésztában

A sütőt előmelegítjük. Egy egész nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A túrót a porcukorral egy tálkába öntjük és gépi habverővel jól összedolgozzuk. (Nekem ez nem sikerült egész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk