menu

Családireceptkönyv.hu

Ír szódás kenyér Évi


Írta:

Elk. idő: 40 perc
Adag: 8 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
(1. változat):

450 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
kb. 350-425 ml étkezési író

(2. változat)

200 g BL 80-as kenyérliszt
250 g sima liszt
1 csapott tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna
1 tk só
200 ml étkezési író
kb. 200 ml görög joghurt

Étkezési írót és görög joghurtot a Sparban veszem. Kenyérlisztet most a Tescoban vettem, nagymama-félét. Író előállítható otthon is 2/3 joghurt 1/3 víz arányban.

450 g finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
1 csapott tk. szódabikarbóna
kb. 400 ml író

45 dkg tönköly fehér liszt + 1-2 ek a szóráshoz
1 tk porcukor
1 tk só
1 tk szódabikarbóna
4 dl író

Elkészítés:


1. Melegítsük elő a sütőt 230 fokra.
2. Tegyük a száraz hozzávalókat egy nagyobb edénybe. Közepébe készítsünk egy mélyedést. Öntsük bele az írót (ne az összeset! kb. 350 ml-t) Ujjainkat használva, karomszerű mozdulatokkal keverjük össze a masszát. Ha szükséges adjunk még hozzá írót. Ne dagasszuk a tésztát, attól kemény lesz. Annyi írót adjunk hozzá, hogy ne legyen túl ragacsos.

Nekem az első változatnál 400 ml íróra volt szükség és nem dagasztottam, kemény lett. :) A másik kenyérnél viszont dagasztófejjel kevertem ki a tésztát és picit ragacsosabb is lett, mert a görög joghurtból véletlenül több került bele (250 g...szóval kis lisztet még tettem hozzám, úgy jó lett).

mindkét változat így nézett ki sütés előtt
3. Lisztezett felületre tesszük - adjunk hozzá még kis lisztet (mert azért ragadós). Formázzunk cipót, vágjuk be keresztbe és tegyük lisztezett tepsibe. Tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel és süssük kb. 15 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 200 fokra és süssük még kb. 30 percig. Hagyjuk kihűlni.
:)
Ez egy alap kenyér, dúsítható sült baconnal, hagymával, magvakkal, stb. a cheddar sajtos változatot holnap hozom.
Édes változata Fakanálnál.
Tk. lisztből Okostojásnál.
A tésztából lehet focaccia-t is sütni, fűszernövényeket, kolbász darabokat belenyomkodni.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy gyorsan elkészülő kenyér, mely egész családomat és barátaimat is elvarázsolta.
Rachel Allen műsora ment a tv-ben, többször is készített szódabikarbónás kenyeret, illetve péksüteményt. Most az ő receptjét próbáltam ki. Egy alap kenyeret sütöttem, és egy cheddar sajtos változatot.

Ír szódás kenyér Évi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Arab lepénykenyér
Arab lepénykenyér

Nagyon hasonlít a tortilla-hoz, vagy az olaszok lepénykenyeréhez a piadina-hoz. Remekül lehet tekerni miután mindenféle finomsággal megtöltöttük, vagy akár mártogatósokhoz is kín...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házi kenyér
Házi kenyér

Az élesztőt a cukros vízben futtasd fel, kevergesd addig, amíg buborékozni nem kezd. Keverd a sót a lisztbe, majd öntsd hozzá az élesztőt és az étolajat. Dagaszd meg, majd körülbel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Krisztina
Vajas tészta alap
Vajas tészta alap

A vajat hidegen felkockázom, robotgéppel összedolgozom a két evőkanál liszttel, vagy kézzel összemorzsolom. Ujjnyi vastag téglalapot formázok belőle, fóliába csomagolom, és betesze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Vajas kifli -karácsonykor
Vajas kifli -karácsonykor

Jól kidolgozom. Sima felületű, jól kezelhető tésztát kell kapnunk 40 percig meleg helyen kelesztettem. Ezalatt a duplájára kell kelnie. Majd kicsit óvatosan átgyúrom és ketté ves...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk