Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 dkg élesztő, 8 dkg cukor, 1/2 liter langyos tej, 5 dkg vaj, 2 tojás, 1 kk só, 1 citrom reszelt héja, 20 dkg porcukor (pl. fehér nádcukor), tojás a lekenéshez
A tészta hozzávalóit jól kidagasztjuk, majd kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és egyenlő 27 részre osztjuk.
20 részből formáljunk 35 cm hosszú kígyókat, és fonjunk belőle rácsot.
Vajazzunk meg egy 17 cm átmérőjű tűzálló tál külsejét, helyezzük rá a tészta rácsot, majd a lelógó tészta végeket vágjuk le.
2 rész tésztából, készítsünk 40 cm hosszú kígyót, sodorjuk meg, és gyűrű alakban formáljunk belőle talpat a kosárnak.
A két végét kenjük meg felvert tojással és nyomjuk össze.
A kosár füléhez 2 rész tésztából csavarjunk kötelet és burkoljunk vele egy patkó alakban meghajlított drótot, melynek végét később a kosárba dugjuk.
A maradék tésztából formált 3 kígyóból fonjunk copfot a kosár peremére, végeit kenjük meg tojással, és nyomjuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra.
Kenjük meg a kosarat felvert tojással, és 45 percig szép pirosra süssük meg.
A még különálló elemeket kenjük meg felvert tojással, és 25 perc alatt szép pirosra süstjük azokat is.
A porcukorból egy kevés vízzel kavarjunk sűrű mázat, és ezzel ragasszuk össze az elemeket.
A kosár füléből kiálló drótot szúrjuk a kosár peremébe.
A tojássárgáját cukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is, a felvert tojásfehérjével együtt. Amíg sül, kikeverjük a krémet, margarint a porcukorral, majd hozzáadj...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA darált kekszet, diót és a lekvárt dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle golyókat, és tegyük őket tálcára. Az összekészített golyókat tegyük hűtőbe 1 órára, csak utána vonjuk be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A túrót a joghurttal és a zabpehellyel összekeverjük. 2. Az almát lereszeljük. Ha banánnal ennénk, karikázzuk a tetejére, vagy akár püréként is bele lehet keverni a túróba....
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűA hozzávalókból tésztát gyúrok. A tejet kis adagokban öntöm az alapanyagokhoz. Ha rugalmas, könnyen nyújtható, de nem ragacsos a tészta, akkor jó. Lehet, nem is kell bele az összes...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű