menu

Családireceptkönyv.hu

Kenyér napraforgó kalács


Írta:

Elk. idő: 1 óra 30 perc
Adag: 6 -8 adag
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


660 g finomliszt
1 tojás
1 tojás sárgája
1 dl olaj
2 ek. burg.pehely (elhagyható vagy 1 ek. tejporral helyettesíthető)
1 ek. cukor
1,5 tk. só
kb. 4 dl tej
4 dkg friss élesztő
Kenéshez:
5-6 dkg olv. vaj
A tetejére:
1 tojás
napraforgó, len,-szezámmag

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjébe készítjük és a 20 perces dagasztás programmal összeállítjuk. Kikapcsoljuk a gépet (vagy áttesszük a tésztát egy kelesztőtálba) és 30-35 percig hagyjuk kelni.
Lisztezett felületre borítjuk és két egyforma darabba vágjuk.
Az egyik tésztát 5 egyforma részre osztjuk és egyenként gömbölyítjük.
Hagyjuk pár percig pihenni.
Addig a másik tésztát vesszük elő. Leválasztjuk az egy negyed részét, cipót formázunk belőle, félretesszük, ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk és gömbölyítjük.
Hagyjuk pihenni.
Elővesszük az első öt tésztagombócot. Egyesével egy kb. 22-23 cm átmérőjű kört Az elsőt rögtön sütőpapírra helyezzük. Megkenjük olvasztott vajjal. nyújtunk belőle.

Kinyújtjuk a másodikat is és az első tetejére helyezzük. Megkenjük, erre jön a harmadik lap, azt is megkenjük, erre a negyedik, amit szintén megkenünk. Az utolsó lapot nagyobbra nyújtjuk, akkorára, hogy a négy réteg oldalát is befedje.
A tészta közepét nyolc részre vágjuk, úgy, hogy körben egy cm szélességben egyben hagyjuk:
A cikkeket kihajtjuk.Most az öt kisebb gombócot nyújtjuk, kenjük, és rétegezzük, pont úgy, mint az előzőt, de csak 14-15 cm átmérőre.
Ha készen van, akkor a már kihajtott tészta közepébe helyezzük.
A közepét ugyanúgy, mint az előzőt, nyolc részre vágjuk, a szélén egy centimétert egyben hagyva. A bevágásokat úgy végezzük, hogy az előző sor kihajtott szirmai közé essenek ezek a belsők:
Ha kész a bevágás, akkor óvatosan ezeket is kihajtjuk. A közepébe helyezzük a félretett cipót.

A kalácsot a sütőpapír segítségével sütőlemezre helyezzük. Én a tepsi hátulján sütöttem, hogy a széle ne nyomja el.
Letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük. A közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó,-len,-vagy szezámmaggal.
perc, 10-15 perc után ha nagyon pirulna egy fóliát kell ráteríteni.

Langyosan a legfinomabb, de szerintem némi tölteléket is elbírna

. Akár mákot, diót vagy akár sajtot vagy medvehagymát.
Gyermekem nutellával kenegette.

Kenyér napraforgó kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Lintyő
Pogácsa
Pogácsa

Amikor megkelt, lisztezett táblára kiöntöm, kicsit széthúzogatom , egyszer meghajtom mint a hájas tésztát,nem pihentetem azonnal a kellő vastagságúra nyújtom (jó két ujjnyira) és s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Sonkás-sajtos corissant levelestésztából
Sonkás-sajtos corissant levelestésztából

A sajtot finomra reszeljük. A széthajtott tésztát háromszögekre vágjuk, a sajt 2/3-ad részével megszórjuk és 1 szelet sonkát fektetünk rá. A lelógó sonka szeletekre vágjuk,majd a h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Robotgéppel összekeverjük a túrót és a cukrot, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Kézzel dolgozzuk bele a sót, a sütőport és a lisztet.. Enyhén lisztezett felületen téglalap...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Puha perec recept
Puha perec recept

1- A cukrot a 150 g langyos vízben feloldjuk, majd hozzáadjuk a teáskanálnyi instant élesztőt. 10 percig állni hagyjuk. 2- A liszthez hozzáadjuk a sót, elkeverjük, majd a vajat el...

Elkészítési idő: 30-60 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk