Hozzávalók:
60 dkg liszt
18 dkg kristálycukor
2 cs. vaníliás cukor
fél cs. sütőpor (6 g)
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
2 tojássárgája
25 dkg vaj vagy margarin
(mivel Anyukám zsírral is szokta helyettesíteni, néha én is azzal készítem - abból kicsit kevesebb kell, kb. 20 dkg elég)
1 kis doboz tejföl (140 g-os)
+ lekvár
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverem a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a tojássárgákat, majd annyi tejfölt gyúrok hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjak (ne legyen túl lágy, de kemény sem).
2. Enyhén lisztezett táblán kinyújtom (elég vékonyra kell nyújtani, mert a sütőportól vastagabb lesz sütés közben).
3. Tetszés szerinti formával kiszaggatom, sütőpapíros tepsire teszem és 180 fokos sütőben kb. 10 percig sütöm. (Világosra hagyjuk!)
4. Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztom őket, porcukrozom.
A vajat a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, rummal, sóval, liszttel, sütőporral és a tejjel jól elkeverjük. A tésztába óvatosan belekeverjük a mazsolát és a sárgabarackot....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lapokhoz a tojásfehérjét felverjük kemény habnak, fokozatosan adva hozzá a cukrot. Hozzáadjuk a darált diót és az átszitált lisztet. Összeforgatjuk, és három egyenlő részre oszt...
Elkészítési idő: 40 Nehézség: KözepesA langyos tejbe fél evőkanál cukrot szórunk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg megkel. Egy tálba lisztet szórunk, hozzáadjuk a mákot, a cukrot, a zsírt, és összemorzso...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz almákat megpucoljuk, lereszeljük, fahéjjal megszórjuk és cukrozzuk. A túróba keverjük a grízt, beletesszük a tejfölt és cukrozzuk. A meggyet lecsepegtetjük a levétől. Egy tep...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Közepes