menu

Családireceptkönyv.hu

Madár tej 2.


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4-6 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kb. 5 cm-es vaníliarúd
5 tojás
1,2 l tej
1 evőkanál porcukor
100 g kristálycukor
1 púpozott evőkanál finomliszt
csipet só
néhány szem mandula (elhagyható)
1 kávéskanál citromlé (esetleg 10%-os ecet)

A hab akkor jó, ha egy késsel megvágjuk, és a nyom élesen megmarad. "Felszeletelhető" a hab.

Elkészítés:


A tejet vastag aljú teflonedénybe öntöm. A vaníliarudat felhasítom, a magokat belekaparom a tejbe és a héjat is beleteszem. Felteszem melegíteni, ügyelve, hogy ne forrjon fel, épp csak a forráspont közelében legyen mindig. (Ha mégis megforrt, akkor le kell húzni, és várni kell, míg egy kissé lehűl.)A bőrt leszedem a tetejéről.
Amíg a tej melegszik, a tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből habot verek.Ha már habos, hozzáadom a citromlevet vagy ecetet, és tovább verem addig, míg nagyon kemény habot kapok Ekkor a habhoz adom a porcukrot, és ezzel is tovább verem.A hab akkor jó, ha egy késsel megvágjuk, és a nyom élesen megmarad. "Felszeletelhető" a hab
Egy szűrőt egy tálra helyezek, előveszek egy kiszedő kanalat, és odakészítem a meleg tej mellé, amely alatt közben a lángot úgy állítom be, hogy ne forrjon, csak épp hogy bugyogjon .A tejbe egy evőkanál kristálycukrot keverek.
Kanállal galuskákat szaggatok és 1 percig főzöm egyik oldalukon, majd megfordítom, és a másik oldalukon is 1 percig főzöm.
Szűrőkanállal a szűrőbe szedem őket.
A tejbe újabb adagot teszek, és mielőtt kiszedem, a szűrőből a galuskákat egy tányérra rakom át, hogy legyen hova szedni az újabbakat
Ha kész, a tejet is átszűröm a szűrőn.

A tojássárgájához adom a maradék kristálycukrot. Mixerrel habos-fehérre keverem.A lisztet egy lábosban hideg tejjel csomómentesen elkeverem, hozzáöntöm a leszűrt tejet is. Csipet sót teszek bele.
Felforralom és sűrűre főzöm.Ezután folytonos mixelés közben a forró lisztes tejet a sárgájákhoz keverem.
Akkor jó, ha sima, sűrű, krémes. Ha nem eléggé sűrű, akkor még óvatosan melegítsük fel 80 fok közelébe, folytonosan keverve sűrítsük be. Még langyosan a tetejére rakosgatom a kifőtt habgaluskákat. Hűtőbe teszem hűlni.
Tálaláskor minden habgaluskába vágott mandulát szórok.


Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt a receptet azért ajánlom szíves figyelmébe a madártej rajongóknak,mert sokkal egyszerűbb a tojáshab elkészítése,mint mikor a tejben kell kifőzni.
Nálunk a férjem nagy kedvence.Én általában 3- 4 liter tejből szoktam készíteni.

Madár tej 2.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Melegszendvics koszorú
Melegszendvics koszorú

Vágjuk szeletekre a kenyeret! Kenjük meg mindegyiket vékonyan vajjal! Zsírozzunk meg egy kör alakú tepsit vagy sütőformát és a kép szerint helyezzük bele a kenyérszeleteket! A p...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almazselé - gumicukor
Almazselé - gumicukor

Az almát meghámozzuk, feldaraboljuk. 2 evőkanál vízzel 20 percre fedővel lefedve feltesszük főzni. Ezután összeturmixoljuk, beleöntjük a cukrot és tovább pároljuk 30 percig. A tű...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar almás tócsni
almás tócsni

Az almákat megmosom, meghámozom, eltávolítom a magházat, majd a kis lyukú reszelőn lereszelem. Az összes hozzávalóval összekeverem, lisztet, annyit adok hozzá, hogy nokedli tészta...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar SÖRTÉSZTA
SÖRTÉSZTA

A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keve...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk