Szilvás gombóc
500 g burgonya
főtt
1 ek. búzadara
1 ek porcukor
1 ek sertészsír púpos ek
1 db tojás
15 - 20 dkg finomliszt
1 csipet étkezési só
12 - 20 szem szilva
nagyságtól függően
2 variáció
Tésztához:
1 kg burgonya
3 db tojás
10 dkg vaj
só
52 dkg finomliszt
Töltelékhez:
szilva
fahéj
porcukor
Pirított morzsához:
10 dkg vaj
40 dkg morzsa
A burgonyákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Még forrón áttörjük, viszont hagyjuk teljesen kihűlni az áttört burgonyát, csak ezután adjuk hozzá a búzadarát, porcukrot, zsírt, tojást, sót és egy kevés lisztet. A kezünkkel kezdjük összedolgozni a tésztát, és apránként adagoljuk hozzá a lisztet. Rugalmas, nem tapadós, de mégis nem túl kemény tésztát kell készítenünk. A liszt mennyiségét viszont a burgonya határozza meg, ezért ezt éreznünk kell, nem lehet pontosan meghatározni! (500 g burgonya kb. 15–20 dkg lisztet fog felvenni.)
Ha elkészült a tészta, nem szükséges kinyújtanunk, egyszerűen csak kicsípünk belőle egy darabot, a közepére teszünk két darab, fél, sült szilvát, és úgy formázzuk, hogy közben a szilvát kicsi fahéjas cukorral beburkoljuk a tésztával. Addig „gombócozunk”, amíg a szilva vagy a tészta el nem fogy. Gyöngyöző, sós vízben főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére, plusz egy-két percig! Ezután szűrőkanállal emeljük ki a vízből, és a kalácsmorzsába hempergetjük a gombócokat. Azonnal, kevés porcukorral és a hideg, szifonból kinyomott fahéjhabbal tálaljuk!
Az első, és egyik legfontosabb, a tésztához legmegfelelőbb krumpli kiválasztása. Erre a célra a magas keményítőtartalmú, szétfővő krumplifajta a legjobb. Ezzel a tulajdonsággal általában a sárga héjú és húsú krumplik rendelkeznek. Ha a boltban, előrecsomagolt zacskós krumplit vásárolunk, akkor, a C betűvel jelzettet válasszuk: ez a legalkalmasabb gombóc készítésre.
A héjában főtt krumplit sokkal könnyebb még melegen meghámozni, ilyenkor sokkal egyszerűbben leránthatjuk a héját, mint hidegen. Ha ezzel megvagyunk, még melegen törjük össze vagy nyomjuk át krumplinyomón. Ezután mindenképpen hagyjuk tényleg kihűlni, mert a meleg krumpli sokkal több lisztet vesz fel, ragadós lesz, nehezebb vele dolgozni.
A szilva, ami ízét-lelkét adja a gombócnak, mindenképpen legyen érett és édes. Jobb az apróbb szemű szilva – bár ez ízlés kérdése –, mert akkor a gombóc sem lesz ágyúgolyó nagyságú. Ha mégis nagyobb szemű szilvával dolgozunk, akkor azt érdemes megfelezni.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük és tűpróbáig sütjük. Közben elkészítjük a krémet. A pudingot megfőzzük a tejbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA diót összekeverem a porcukorral. A tejbe cukrot, vaníliás cukrot és egy kevés fahéjat keverek. Egy jénai tálat kivajazok, arra zsemlemorzsát szórok. A kiflit közepes méretű darab...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűLefutott az őrület, mindenki fátyol kalácsot sütött. Én nagyon sokáig ellenálltam. Mindenhol ez a kalács volt, még az álmaimban is. Aztán egy napon azzal keltem, hogy fahéjasa...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tésztához mindent összekeverünk, kivéve az olvasztott vajat. Ha ez megtörtént, akkor lassan az olvasztott vajat is belekeverjük. Kivajazott tepsibe öntjük. A töltelékhez jól e...
Elkészítési idő: 30-60 perc Nehézség: Könnyű