menu

Családireceptkönyv.hu

Erdélyi lucskos káposzta – már az illata is isteni


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók:
1-1,20 kg fejes káposzta,
1 kg sertés fejhús vagy oldalas, esetleg csülök.
4 + 4 dkg zsír,
4 dkg liszt,
kis kávéskanál füszerpaprika,
3 dkg hagyma,
só,
késhegynyi törött bors,
nyáron 1 db zöldpaprika,
1-2 db paradicsom,
1 csomag kapor,
1 ágacska csombor,
1-2 evő-kanál ecet,
2 dl tejföl.

Elkészítés:


A húst gondosan megmossuk, megsózzuk, lábasban 4 dkg zsírban minden oldalát megpirítjuk, majd 1-2 dl forró víz aláöntésével fedő alatt kb. 40 percig pároljuk. Ekkor megfelelő nagyságú, ép zománcú edénybe tesszük a húst, zsírját felöntjük 1 liternyi vízzel, jól átforraljuk, a lábas oldaláról is lekaparjuk a rozsdaszínű üledéket és a zsíros húslevet a húsra öntjük. A kaprot, csombort jól megmossuk, fehér cérnával összekötözzük, a húshoz adjuk, ugyancsak hozzátesszük a finomra vágott hagymát. A megtisztított, megmosott káposztát 4 ujjnyi széles cikkekre vágjuk, torzsáját úgy vágjuk ki, hogy egy vékony torzsalemez a leveleket összetartsa,. A forrásban levő húsos léhez adjuk, felforrás után megsózzuk és mérsékelt tűzön, egyenletesen forraljuk. Amikor félpuha, hozzáadjuk a mosott, tisztított, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott felszeletelt paradicsomot. Amikor a hús és káposzta majdnem puha, rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzva, simára keverjük, hozzászűrjük a káposzta levét, elkeverjük, ráöntjük a káposztára és óvatos rázogatással, a káposztacikkek, fakanállal való emelgetésével elosztjuk benne. Vigyázzunk, hogy a káposztacikkek egyben maradjanak. Mérsékelt tűzön nagyon jól összefőzzük, legalább 10-12 percig. Kiemeljük az összekötözött kaprot, csombort, a káposztát enyhén megsavanyítjuk, főzelékes tálba tesszük, megtejfelezzük és a bennefőtt húst tetszetősen felszeletelve rárakjuk. Igen jóízű, ha a hússal 8-10 dkg füstölt szalonnát is főzünk benne. 4 lucskos káposzta leve alig valamivel sűrűbb egy levesnél.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Alíz
Eperleves
Eperleves

Mindent összeturmixolok, néhány epret a végén belevágok, és kész.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Roberta
Töltött kenyér
Töltött kenyér

A kenyeret hosszában bevágjuk, kb. 1,5 cm-es csíkokban, úgy hogy nem vágjuk át. Majd keresztirányban is bevágjuk. Feldaraboljuk felvágottakat a sajt negyedét, a maradékot pedig l...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Töltött sonkatekercs franciasaláta ágyon
Töltött sonkatekercs franciasaláta ágyon

A vajból, tejből, lisztből besamelt készítünk. Beletesszük a sajtkrémet, a tormát, sóval ízesítjük (ízlés szerint). A sonka szeleteket betöltjük, feltekerjük. Sorba rakjuk, lefé...

Elkészítési idő: 75 perc / előké
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Mamika
Fahéjas szilvaleves
Fahéjas szilvaleves

http://aprosef.hu/fahejas_szilvaleves_recept

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk