Tészta
65 dkg liszt
4 dl tej
1.5 dl olaj
1 élesztő
1/2 evőkanál só (édes tésztánál kevesebb)
1 evőkanál cukor sós tésztához (édes tésztánál 2 evőkanál)
olaj, a tészta kenéséhez
1 tojás a teteje kenéséhez
Az élesztőt tálba morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és keverjük, míg össze nem olvad, majd a tejet, olajat, hozzákeverjük, végül a sót és a lisztet, összegyúrjuk, és 3 cipót készítünk, egyenként kinyújtjuk, megkenjük olajjal vagy margarinnal (az olajat jobban szeretem, nem annyira macerás).
-édes töltelékkel kakaós cukorral, fahéjas cukorral, túróval, almával, mákkal, kókusszal, stb.
Tetejét a tojásfehérjével kenjük meg. Szép pirosra sütjük.
Az édes tésztát feltekerjük rúdba, és a tetejét 3 szög alakra bevagdossuk, nem daraboljuk, csak sütés után.
Ízlés szerint tölthető sósnak, itt nem kenjük a tésztát olajjal.
sósan, pizza krém, sonka, kolbász, fantáziánk szerint, , kis kifliket készíthetünk, csavart rudat, melyet tekeréskor bacon szalonnával együtt tekerünk, pizza tésztának is jó. stb.
kb 170 fokon gázsütőben, villanysütőben. hőlégkeverésnél 150 fokon sütjük.
A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut. Addig a dagasztógép (vagy kenyérsütőgép)...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval a tejjel óvatosan apránként lágyabbra gyúrjuk. 1/2 órát kelesztjük. Négyszögletesre n...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesAz átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és to...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsírhoz adjuk a 12,5 dkg lisztet és simára keverjük, majd elosztjuk 3 egyenlő részre. A liszthez adjuk a tojássárgáját, a sót és a langyos ecetes vizet, jól kidolgozzuk hólyagos...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű