A tésztához
1 kg búzaliszt (BL55)
50 g élesztő (friss)
300 g tejföl (12%-os)
500 ml 1,5%-os tej
1 evőkanál só
A kenegetéshez
4 evőkanál étolaj
A sütéshez
étolaj
Ha az embernek nincs ideje, kedve, energiája főzőcskézni, praktikus lehet elkészíteni ezt a hűtős lángos receptet, mert belőle 5 perc alatt kész a friss, ropogós lángos. Tésztája 1 hétig is eláll a hűtőben (vagy télen az erkélyen), a sütőben tarthatunk erre a célra egy magas falú serpenyőben olajat, amit gyorsan előkapunk és pár perc alatt kisütünk benne annyi lángost, amennyire épp szükségünk van. Mivel a tészta felülete nem lisztes, így nem szennyezi az olajat, az is tiszta marad. A tésztához való tejföl lehet joghurt vagy kefír is, és két kispohárnak tekinthető.
Az élesztőt fakanállal (ne fémmel!) simára keverjük a tejfölben (vagy joghurtban, vagy kefírben).
Az élesztős tejfölt felhígítjuk a tejjel és jól elkeverjük.
A lisztben kis mélyedést alakítunk ki, és a masszát beleöntjük a sóval elkevert lisztbe, fakanállal, majd robotgép spiráljával jól kidolgozzuk.
Kb. 2 evőkanálnyi olajat egy teljesen tiszta nejlonzacskóba öntünk és jól eldörzsöljük, hogy a zacskó belseje mindenhol olajos legyen. (Én a boltban vásárolható szemeteszacskót szoktam használni, mert ugye tiszta és méretben is megfelelő.) A zacskót helyezzük egy tálba, majd ebbe tegyük a tésztát.
A tészta felületén kenjünk el 2 evőkanálnyi olajat, majd helyet hagyva a kelésnek, csomagoljuk be és tegyük tálastul a hidegre.
Legalább 3-4 óra elteltével a tészta a duplájára kell, akár már süthető is.
Amikor friss lángost ennénk, csípjünk belőle egy nagyobbat, a kezünkben gyorsan nyújtogassuk ki, amilyen vékonyra tudjuk és óvatosan tegyük bő, forró olajba.
Ízlés szerinti feltétekkel fogyasztható... Elég ugye csak annyit kisütni, amennyit épp megeszünk, a többi tészta mehet vissza a hidegre, ott 1 hétig eltartható, annál tovább nem teszteltük.
Teljes elkészülési idő
tészta összeállítása 20 perc, 3-4 óra pihentetés
20 perc
A főtt krumplit áttöröd, hagyod kihűlni, majd összegyúrod a liszttel és csipet sóval.kisebb gombócokat csinálsz, ezeket ellapítod, közepébe teszel szilvát vagy lekvárt ("sütés álló...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA palacsinta tésztájához 2 dl tejet a cukorral és a 2 tojással kikeverünk, majd hozzáadjuk a kakaóport és a lisztet. Miután csomómentesre kevertük, hozzáadjuk a másik 2 dl tejet....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat kissé megolvasztjuk langyosra, majd hozzáadjuk a tojást és elkeverjük. Beleszórjuk a túrót, a lisztet, a vaníliás cukrot, a sót és a citrom reszelt héját. Villával összekev...
Elkészítési idő: Fél óra Nehézség: Könnyű