menu

Családireceptkönyv.hu

Újházi tyúkleves


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kb. 1,50-1,70 kg-os tyúk vagy kakas,
10 dkg sárgarépa,
10 dkg petrezselyemgyökér,
5 dkg zeller,
5 dkg karalábé,
20 dkg kifejtett,
zsenge zöldborsó, (télen 10 dkg zsenge konzervborsó),
30 dkg rózsáira szedett karfiol (tavasszal 10-15 dkg tisztított spárgát használunk a karfiol helyett),
1 ek só.
10-12 szem egész bors,
2 dkg hagyma,
1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem,
3 dkg zsír,
2-2,5 liter víz.

Elkészítés:


A megtisztított tyúkot kívülről, dörzsöléssel jól megmossuk, a belsejét is gondosan kimossuk. Többször váltott vízben áztatjuk 8-10 percig. Leöblítjük, a vizet kicsurgatjuk belőle és ízekre daraboljuk. Levágjuk a két szárnyat, a két combot (ha az állat nagy, az ízületnél a combot is kettőbe vágjuk). A mellrészét, az állat nagyságától függően kettőbe vagy háromba daraboljuk. A hátrészt is három részbe vágjuk. Ilyen módon 10-12 darab húst kapunk, továbbá a két lábat, a nyakat (szintén feldaraboljuk), a zúzát és a májat. A szárny két végét a szárnycomb mögé hajlítjuk. Az ízekre vágott tyúkot, a máj kivételével körülbelül 2,5 liter hideg vízzel főni tesszük. Amint felforrt, megsózzuk, beletesszük a tiszta gézbe kötött szemes borsot és a megtisztított, egészben hagyott hagymát. A keletkező habot nem szedjük le. A felforrt levest egyenletesen, lassan forraljuk. A felvágott zöldséget a megolvasztott zsírban fél deci forró víz hozzáadásával, tűzön addig kevergetjük, amíg a zsír szép sárga lesz, de a zöldség nem pirul. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zsírban áthevített zöldséget, zöldborsót, és a kelvirágot; felforraljuk, hozzáadjuk a paradicsomlevet (nyáron 1 db hámozott, felszeletelt paradicsomot és 1-2 szelet zöldpaprikát). A majdnem teljesen megfőtt levesbe beletesszük a májat is. Egy kevés levesben külön kifőzzük a finommetéltet.

Tálalás előtt a kis fűszerzsákot eltávolítjuk. A főtt húshoz ecetes tormát, torma-, gyümölcs- vagy paradicsommártást adunk

Trükkök, tippek, praktikák:


cérna metéltet v csiga tésztát külön főzni vegetás vízben.
Hideg vízben feltenni a húst főni lassú tűzön akkor nem lesz zavaros a leves.
lehet bele tenni télen borsó helyett pár szem kelbimbót. kelkáposzta darabot.

Újházi tyúkleves

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Meleg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Tárkonyos harcsaleves
Tárkonyos harcsaleves

A hagymát apróra vágva, kevés olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, gombát, felöntjük vízzel, sóval, borssal, tárkonnyal ízesítjük. Félig (roppanósra) me...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Közepes
share
Avatar Marhahúsleves
Marhahúsleves

A húst egy fazékba tesszük, hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és az egész bors szemeket. Felöntjük hideg vízzel, ízlés szerint megsózzuk, majd elkezdjük főzni. Amíg felforr,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csuri
Káposztaleves húsgombóccal
Káposztaleves húsgombóccal

1. A káposztát az apróra vágott répafélékkel megfuttatjuk a zsíron 2. Felengedjük 2l vízzel, és félpuhára főzzük Húsgombóc: 1. A húst összegyúrjuk a tojással, a fokhagymáv...

Elkészítési idő: 15-30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Gombakrémleves
Gombakrémleves

1. A vargányát 500 ml meleg vízben kb. 15 percet áztatjuk. Majd leszűrjük, az áztatóvizet felfogjuk. A vargányát kinyomkodjuk, majd apróra vágjuk. 2. A csiperkét és a hagymát apró...

Elkészítési idő: 28 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk