25 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 db tojás
3 evőkanál kakaó
1 dkg szalalkáli
5 dkg margarin
kevés tej (kb. 1 dl)
a piskótához:
6 tojás
6 evőkanál liszt
6 evőkanál kristálycukor
fél csomag sütőpor (0,6 dkg)
a krémhez:
20 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 tojás
4 dl tej
5 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
A kakaós lapokhoz a tészta hozzávalóit összedolgozzuk, úgy, hogy egy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát elfelezzük, és két kb. 27x34 cm-es lapot nyújtunk belőle.
Sütőpapíros tepsire helyezzük, és kés hegyével egy kicsit megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon fel.
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, de vigyázzunk, mert pár perc alatt kész (5-6 perc). (Ha túlsütjük a lapokat, akkor könnyen kiszáradhat.) Ezután hagyjuk kihűlni.
A piskótához a 6 tojásfehérjét keményre verjük, és hozzáadjuk a kristálycukrot. Egyesével (vigyázva) belekeverjük a tojások sárgáját, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Ugyanakkora tepsiben sütjük ki, mint a lapokat – 180 fokon kb. 20 percig (tűpróba).
A krémhez a lisztet a tejben 1 tojással elkeverjük, sűrűre felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Gépi habverővel a margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Ha kellően kihűlt a tejes krém, akkor gépi habverővel jól elkeverjük a margarinos krémmel.
Összeállítjuk a süteményt: alulra egy kakaós lapot teszünk, erre jön a krém fele, erre a piskóta, majd rákenjük a krém másik felét, és befedjük a másik kakaós lappal.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, de lehet csokibevonattal is készíteni.
Szeletelés előtt 1 nappal állítsuk össze a süteményt, hogy legyen ideje megpuhulni, mert csak így szeletelhető szépen.
Válasszuk ketté a tojások fehérjét és sárgáját. A tojások fehérjét tegyük a hűtőbe. Ez alatt az idő alatt a fehér csokoládét gőz felett olvasszuk fel, adjuk hozzá a krémsajtot és a...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesAprító gépbe morzsásra darálni. Tojásfehérjével összegyúrni. 4 fele osztani,gömbölyíteni. Rudakat sodorni, 2 cm felvágni. Kiflit formázni. Tepsi, papír, 200 fok 10 - 15 perc. K...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához szükséges anyagokat összegyúrjuk és vékonyra sodorjuk. A kisodort tésztát be kell kenni a 10 dkg olvasztott zsírba összekevert 9 dkg liszttel. Ezután a tészta két olda...
Elkészítési idő: 2 Nehézség: KözepesA tejet kis lábasban meglangyosítom. Elkeverem benne a kristálycukrot. Belemorzsolom a friss élesztőt. Rászórok 1 ek lisztet és hagyom felfutni 10-15 percig. Kimérem és átszitálom...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes