Tésztához:
– 35 dkg liszt
– 20 dkg hideg vaj
– 2 evőkanál porcukor
– 3 cl hideg víz
Töltelékhez:
– 80 dkg alma
– 15 dkg cukor
– 2,5 evőkanál liszt
– 1 kávéskanál fahéj
– 1/4 kávéskanál szerecsendió
– 1 evőkanál citromlé
Tedd egy nagyobb tálba a lisztet, és morzsold össze a vajjal, majd a porcukorral és a vízzel gyúrd rugalmas tésztává. Csomagold fóliába, és tedd fél-egy órára a hűtőbe.
Közben reszeld le az almát nagyobb lyukú reszelőn. Keverd össze a cukorral, a liszttel, a fahéjjal és a szerecsendióval, majd locsold meg és a citromlével, így nem fog bebarnulni az alma.
Pihentetés után a tészta felét nyújtsd fél centis lappá, és béleld ki vele a kivajazott sütőformát. A legjobb, ha kifejezetten piteformába teszed, de rakhatod sima tepsibe is, majd pakold meg az almás töltelékkel. Ezt követően a tészta másik felét nyújtsd ki, és fedd be vele a tölteléket. Ha rácsosra akarod a tetejét, akkor a tészta 2/3 része kerül alulra, a maradék 1/3 részből pedig sodorj vagy vágj rácsokat. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon, kb. 40-50 perc alatt süsd szép aranybarnára.
Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadjuk a tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyikkel kibélelü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kekszet összemorzsoljuk úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. Elkeverjük az olvasztott vajjal, és az így kapott masszával kibéleljük a sütőformát. A joghurtot a cukor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsírt elmorzsoljuk a liszttel, cukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, és a tojások sárgájával. Annyi tejet öntünk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Ezután lisztezett gyúródeszk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet meglangyosítjuk, feloldjuk benne az élesztőt, 10 perc alatt felfuttatjuk. A vajat és a cukrot összekeverjük. A tojást, a felfuttatott élesztőt, a lisztet hozzáadjuk, jól ös...
Elkészítési idő: 2-2,5 óra Nehézség: Könnyű