A quiche lorraine tulajdonképpen egy sós sütemény, amolyan nyitott tetejű pite
Pate brisée pitetészta 175 g lisztből
170 g húsos szalonna, bacon
100 g reszelt Emmentáli vagy Gruyère sajt (kihagyható)
3 tojás
250 ml tejföl (kb. egy nagy pohár)
250 ml tej
Só
Bors
Szerecsendió
A quiche lorraine töltelékét a legcélszerűbb akkor elkészíteni, amikor a pitetésztát elősütöd. Ehhez először is vágd kb. 1 cm-es kockákra a húsos szalonnát, és közepes lángon kezd el pirítani. A szalonna akkor készült el, ha szinte minden zsírját kiadta, és ropogós. Vedd ki a zsírból és tedd félre.
Egy edényben keverd simára a tejet, a tejfölt és a tojásokat. Ez kézi habverővel sem több fél percnél, gépivel pár másodperc. Ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval.
Ehhez egy megjegyzés. A franciáknál nincs tejföl, ők úgynevezett crème fraîche-t [ejtsd: krem-fres] használnak. Ez a mi zsíros tejfölünknél is zsírosabb, és kevésbé savanyú. Tejföllel tehát sosem lesz teljesen eredeti a quiche lorraine. Normál zsírtartalmú tejfölt használj, esetleg a tejföl negyedét sűrű tejszínnel helyettesítheted. Segít a tökélettes quiche elkészítésében, ha előtte 2-3 órára apró lyukú szűrőben hagyod lecsöpögni. Te is meg fogsz lepődni, mennyi víz van a tejfölben!
Ha kihűlt a pitetészta és a szalonna, állítsd össze a quiche-t. Ehhez először is reszeld bele a sajtot a tésztába. Ezt el is hagyhatod, ízlés kérdése, nem mindenki tesz bele. Utána terítsd szét a szalonnát is egyenletesen a tészta belsejében.
Ezután öntsd bele a tojásos-tejfölös keveréket. Ezt célszerű már a sütő rácsán csinálnod, mert színültig kell önteni, és úgy nagyon nehéz lenne mozgatni.
Süsd 200 fokos sütőben kb. 25-30 percig. Akkor jó, ha a töltelék teljesen megszilárdult (ezt tapintással tudod ellenőrizni), és halványan elkezdett barnulni a teteje. Ha kicsit felfúvódik nem kell aggódni, ez természetes. A tojás miatt egy nagy felfújtként viselkedik, de ha kiveszed a sütőből úgyis összeesik, és itt most ez a cél, vagyis egy lapos lepény.
*http://rantotthuswokban.bmintbalazs.com/quiche-lorraine
Quiche lorraine tálalása és tárolása
A quiche lorraine egy univerzális sós sütemény. Fogyasztható akár előételként, főételként, de akár uzsonnára vagy reggelire önálló étkezésként is. Egyaránt jó frissen, melegen, vagy a hűtőben egy-két napig tárolva, és hidegen felszolgálva.
A franciáknak van egy nagyon jellegzetes tálalási módja, ahogy a quiche lorraine-t fogyasztják. Egy kevés vinaigrette szósszal meglocsolt mesclunt [ejtsd kb.: meszkla], vagyis apró vegyes zöld levelekből összeállított salátát fogyasztanak hozzá. Szinte bárhol, ahol quiche lorraine-t szolgálnak föl, elmaradhatatlan kellékként jön hozzá a mesclun is.
Természetesen a szalonna és a sajt mennyiségét ízlés szerint növelheted vagy csökkentheted. Amikkel én találkoztam Franciaországban, ott nagyjából a receptben szereplő arány volt, ami a szalonnát illetően talán tűnhet egy kicsit kevésnek a magyar ízlésnek. Sok helyen a képeken látottnál magasabb szélű formában sütik, így a tojásos-tejfölös szósz még több lesz benne. Én szeretem, ha van egyfajta egyensúly a tészta-szósz-szalonna hármasában, és ezt az itt megadott mennyiségekkel találtam meg.
Akár így, akár úgy fogyasztod, a quiche lorraine finom fogás lesz, még ha a manapság megszokott gyors receptekhez képest egy kicsit sok vesződséggel is jár az elkészítése.
Das Tatar in dem heißen Olivenöl anbraten und die Zwiebel klein geschnitten dazugeben. Paprikaschoten, Zucchini und Tomaten waschen, dann putzen und in Würfel schneiden. Zu dem ang...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a dagasztótálba tesszük, a közepébe egy mélyedést igazítunk. Ide tesszük a meglangyosított víz felét, az élesztőt a cukrot, egy kicsit az ujjunkkal elkeverjük, majd letak...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz15 dkg liszt, 2 evőkanál olaj egy kávéskanál só, és nekem 8 cl víz kellett hozzá... szép simára gyúrtam, majd 4 részre vágtam kigömbölyítettem, elsőre kézzel kilapogattam, majd szé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a sót, vízzel felengedjük és puhára főzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és zsíron szép pirosra sütjük. Amikor a bu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű