- 1,8 dl tejszín, lehűtve
- 4 tojás sárgája
- 15 dkg cukor
- csipet só
- 0,8 dl tej
- 13 dkg magas kakaótartalmú csokoládé (minimum 60%), lereszelve
A csokoládémousse-hoz verd kemény habbá a hideg tejszínt, és felhasználásig tedd hűtőbe. A tojások sárgáját elektromos kézi keverővel vagy konyhai robotgéppel keverd fehéredésig a cukorral és a csipet sóval. Közben melegítsd forráspontig a tejet. A meleg tejet keverd lassan a cukros tojásmasszához, majd az egészet öntsd vissza a lábasba. Állandó keverés mellett, alacsony hőfokon főzd kb. 2-3 percig, amíg elveszíti nyers tojásízét (85 °C), közben adj hozzá egy csipet sót. Semmiképpen ne forrjon, mert kicsapódik a tojás. Add a krémhez a reszelt csokoládét, és habverővel keverd simára.
Öntsd át egy nagyobb keverőtálba, keverés mellett így le is hűl annyira langyosra, hogy hozzá tudd adni a tejszínhabot. Óvatosan, három részletben forgasd össze a tejszínhabbal. A mousse-t töltsd egy kb. 15x15 cm-es, legalább 5 cm magas edénybe 3/4-ig, és lefedve tedd hűtőbe legalább 2 órára. Az edény akkora legyen, hogy fagylaltadagolóval vagy evőkanállal szép, szabályos gombócokat tudj majd formázni.
A cukorral a tojásfehérjét jó kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sütőporos lisztet. Kipapírozott tepsibe (35 x 35 cm) kenjük egyenletesen, és 160 fokos (légkeveréses) sütőbe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőmelegítjük a sütőt 220 fokra. Az olajt, a vizet, a sót és a cukrot felforraljuk egy nagyobb serpenyőben, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk az átszitált lisztet. Add...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mézet a kakaóporral, cukorral, margarinnal, szódabikarbónával és az egész tojással gőz fölött habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a tejet, összegyúrjuk. Három lapot nyúj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához valókból kelt tésztát készítünk (élesztőt langyos tejben cukorral felfuttatjuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval úgy, hogy az olvasztott vajat a végén tesszük bele)....
Elkészítési idő: 3-4 Nehézség: Közepes