50 dkg liszt, 1 tk só, 1 ek cukor, 1,2 dkg élesztő, 1 ek olaj, 3 dl langyos víz-tej keveréke
továbbá: 1 liter víz, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk só, 1 tk cukor, 1 tojás, szezámmag, olaj
1. A lisztet a dagasztó tálba szitáljuk.
2. Közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a langyos folyadékot és a cukrot.
3. Belemorzsoljuk az élesztőt. 10-15 percig hagyjuk így, ezalatt felfut.
4. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is.
5. Lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
6. Lisztezett deszkára borítjuk. 5 egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük. letakarva pihentetjük 20 percet.
7. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra, a vizet felforraljuk a hozzávalókkal.
8. A sütőtálat kikenjük olajjal, megszórjuk szezámmaggal.
9. A pihentetett tésztákat kissé meglapogatjuk ,egyesével kifőzzük a lúgos vízben. Oldalanként fél-fél percig.
10. Szűrőkanállal kiszedjük, a sütőformába rakjuk a korongokat állítva egymás mellé.
11. Tetejét és a korongok között is alaposan megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.
12. Előmelegített sütőben sütjük 40 percig, vagy amíg szép barnára nem sül.
13. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba tesszük az összes hozzávalót, a fokhagymát belereszeljük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Alaposan összegyúr...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepesmásnap adok hozzá 60 dkg liszt bl80 2 dkg só 2 dkg élesztő 3 dl víz…összedagasztani én géppel de lehet kézzel… akkor jó ha elválik a dagasztó falától és egy gomboccá válik, h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz előző sütés óta etetés nélkül a hűtőben tartott 5 dkg "kovászvekker"-t elkeverjük 5 dkg vízzel és 5 dkg tritikálé liszttel és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap hozzákeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojásokat elkeverem a vízzel majd belekeverem a száraz anyagokat. Az eredeti recept szerint kézzel gyúrjuk, de én az egészet fakanállal összekeverem, néhány percig állni hagyom,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes