2 ek olaj, 2 ek liszt, 0,5 mk édes vagy csemege pirospaprika, 1,3 l víz, 1 fej vöröshagyma, só, 2-3 ek cukor, 150 gr sűrített paradicsom, 5 dkg betűtészta
1. Egy fazékban odatesszük a vizet forrni.
2. A vöröshagymát négyrét behasítjuk, és beletesszük a vízbe úgy egészben, a vékony felhéjat is rajta hagyjuk, amennyire csak lehet.
3. Amikor a hagyma megfőtt, egy másik fazékban elkészítjük a rántást, vagyis beleöntjük az olajat, beleszórjuk a lisztet és sütni kezdjük.
4. Felhabzás után még egy kicsit tovább pirítjuk a lisztet, de csak addig, hogy még éppen ne színeződjön el.
5. Gyorsan belekeverjük a paprikát, és mindjárt bele is szűrjük a hagyma levét. A hagymára nem lesz tovább szükségünk.
6. Felforraljuk a levest.
7. Ha felforrt, beletesszük a sűrített paradicsomot és habverővel simára keverjük.
8. Rövid ideig főzzük, majd ízesitjük sóval, cukorral. Ebbe a mennyiségbe én 2 és fél evőkanál cukrot tettem, kevésbe volt édes, mint a napköziben, de finom volt. Aki ragaszkodik az igazi napközis ízhez, az nyugodtan tegye bele a három evőkanál cukrot.
9. A betűtésztát külön sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és csak a tálalásnál tesszük a levesbe.
1. Ha szeretnénk a betűtésztát vagy a régebbi napközis változat szerint a rizst a levesbe bele főzni, akkor több vízben főzzük meg a hagymát, vagyis a szükséges folyadékmennyiségünk ekkor 1,5 l lesz.
1. Előző este beáztatom a babot és a megtisztított csülköt. 2. Másnap annyi hideg sós vízben, amennyi ellepi felteszem a csülköt és kb. másfél óráig főzöm. 3. Amikor félig p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zellert pucoljuk, mossuk, apró kockákra vágjuk. Az egyik csokor petrezselyem leveleit apróra vágjuk. A zellert és a petrezselymet vízben, úgy, hogy ellepje, főni tesszük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz apróra vágott hagymát kókuszolajon megdinszteljük, majd rárakjuk a kockára vágott sütőtököt, pár darabb brokkolit, öntünk rá szűrt vizet és hagyjuk jól átfőni. Mikor minden megp...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, a répát, zöldséget, gombát felszeleteljük. A kolbászt kifejtjük a bőréből, összegyúrjuk a tojással, és dió...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű