35 dkg zöldborsó, 1 ek zsír, 4 szál répa, 2 ek liszt, 2 húsleves kocka, 2 csipet bors, 2-3 mk só, 1,5 ek cukor (ha friss és édes a borsó, akkor nem kell), 1 mk vegeta, kevés petrezselyemzöld, 1 szelet zöldpaprika, 1/2 paradicsom
grízgaluska: 1 tojás, 1 tk vegeta, 70 gr búzadara
1. Megcsináljuk a grízgombócokat. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és berakjuk a hűtőbe, max. 30-ig.
2. A lábosba beletesszük a zsiradékot, és a borsót a karikára vágott répával megdinszteljük, mikor már majdnem puha, rárakjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, kicsit megkeverjük, ( kicsit szétnyomkodunk főzőkanállal egy kevés borsót, ettől szép zöld lesz a leves, és az íze is sokkal erőteljesebb) és félrehúzzuk a lábost.
3. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük 1,5-2l vízzel.
4. Fűszerezzük: bors, só húsleves kocka, vegeta, paradicsom, paprika, cukor.
5. Kicsit még tovább főzzük (vigyázzunk, mert könnyen kifut).
6. Befejezés előtt 10 perccel mokkáskanállal beleszaggassuk a grízgombócokat.
Apróra vágott hagymát párolunk olajon, aztán rátesszük a gombaszeleteket, ezt is megpároljuk. Felöntjük vízzel, ízesítjük ételízesitővel, vagy leveskockával, só, bors, pirospaprika...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zsírban a lisztet megpirítom, az apróra vágott vöröshagymát megdinsztelem benne, a köményt megpattogtatom rajta. Meghintem őrölt paprikával, felöntöm 2 l vízzel. Sózom, borsozo...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Az aprított hagymát zsíron megfuttatva, pirospaprikával hintve, belerakjuk az apró kockára vágott húst, sózzuk, kis vizet öntve alá addig pároljuk, míg a hús puhulni kezd. 2...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A kelkáposztát félbe vágjuk. Torzsáját eltávolítjuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát, szalonnát is apróra vágjuk. A szalonnát olajon...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű