A palacsintatésztához:
60 dkg liszt
1 cs. sütőpor (vagy fele sütőpor, fele szódabikarbóna)
1 mkk. só
10 dkg cukor (6 dkg cukor+2 cs. vaníliás cukor)
1 kk. fahéj (el is hagyható)
A palacsinta hozzávalóit egy nagy fedeles dobozba öntöm, alaposan összerázom és lezárom.
Az így elkészített keverék hónapokig eltartható, bármikor kikeverem és már sütöm is.
A kész palacsintához még szükség van:
1 csésze palacsinta alappor
1 db tojás
1 csésze tej
1 evk olaj
Ezeket alaposan kikeverem, majd a tésztából kisebb és vastagabb palacsintákat sütök.
Tálalhatjuk porcukorral, mézzel, vagy juharsziruppal meglocsolva, mogyorókrémmel, vagy lekvárral, gyümölccsel.
A kész tésztába most frissen szedett, házi málna került, úgy sütöttem ki.
Készíthetjük almával, szilvával, meggyel, bármilyen gyümölccsel dúsítva is.
Ha az elkészített alaptésztához + fél csésze buborékos vizet adunk, hagyományos, vékony palacsintát süthetünk.
A csésze mérete 2dl. Az alapport én mindig dupla mennyiséggel készítem.
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető, de natúr, sütés után juharsziruppal leöntve is finom.
A puha vajat elkeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a vizet, a kovászt, a cukrot és a sót, majd kemény tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk, és szobahőmérsékleten egy órá...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz1. Fél dl tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen felfuttatjuk. 2. Mély tálba öntjük az átszitált lisztet és a közepébe mélyedést vájunk....
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA macaronhoz való tojásfehérjét lefedjük, és sütés előtt néhány napig hűtőben pihentetjük. A mandulalisztet meg a porcukrot átszitáljuk, és 55 g tojásfehérjével jól összekeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz almát meghámozzuk, magházát kivágva apróra vágjuk. Összekeverjük a lágy vajjal, darával, tejjel, cukorral, tojásokkal, kevés sóval, annyi zsemlemorzsával, hogy gombócokat formál...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű