1,5 kg zöldbab
1 db hagyma
2 ek. ételízesítő(vegeta)
1-2 ek zsír
3 ek. liszt
5-6 dl tejföl
só
1 ek. ecet
A friss zöldbabot megtisztítjuk, két végüket lecsippentjük és az esetleges szálkákat lehúzzuk.
Megmossuk a zöldbabot, majd tetszés szerinti darabokra vágjuk.
Közben egy fazékban felteszünk forrni 2 liter vizet.
Beletesszük a kettévágott hagymát és az ételízesítőt.
Ha felforrt a víz, beletesszük a zöldbabot és kb 30 percig közepes lángon lefedve főzzük.
Ekkor picit megsózzuk, és egy kis rántással besűrítjük.
A rántáshoz a zsíron habzásig hevítjük a fele lisztet, majd kevergetve zsemleszínűre pirítjuk.
Kevés vízzel felöntjük és simára keverjük.
Hozzáadjuk a zöldbabhoz.
10 percig főzzük a levest, majd behabarjuk.
A tejfölt a maradék liszttel és kevés vízzel simára keverjük, majd szűrön keresztül a babra öntjük.
Elkeverjük, megvárjuk, hogy újra felforrjon és 2-3 percig csendesen főzzük még.
Megkóstoljuk, elég puha-e a bab, ha kell, kevés sót adunk hozzá és 1 ek ecettel beállítjuk az ízét.
Langyosan tálaljuk.
A csirkét vagy aprólékot jó alaposan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk, és hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a leveskockát vagy ízlés szerint házi ét...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: KönnyűA burgonyát és hagymát felkockázzuk. A hagymát megpirítjuk, majd rádobjuk a krumplit és együtt pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a húslével. Beleteszünk egy bemetsze...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőtököt feldarabolom és megsütöm. A hagymát felkockázom és a vajon megdinsztelem. Hozzáadom a fűszereket és a felaprított sült tököt, felöntöm húslével, vagy vízzel. Botmixer...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűA zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, a gombát felszeleteljük. A felhevített olajon a zöldségeket megdinszteljük, és ha kicsit puhult, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű