A tésztához
50 dkg finomliszt
8 dkg mangalica zsír
10 dkg porcukor
20 g szalalkáli
2 dl tej
A krémhez
35 dkg cukor
1 l tej
5 dkg cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál finomliszt
10 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
A lisztet a zsírral, a cukorral elmorzsoljuk. A tejben a szalalkálit felfuttatjuk és a liszthez adjuk.
Összegyúrjuk, kidolgozzuk rétestészta keménységűre.
A tésztát 6 felé vágjuk. Cipókba gyúrjuk, vékonyra nyújtjuk, majd lisztezett tepsi hátán külön-külön megsütjük 8-10 perc alatt 200 fokon (gázsütő). (Vigyázat, hamar megsülnek!)
Elkészítjük a krémet: a tej 3/4 részét a cukorral és a vaníliával felforraljuk. A lisztet a kakaóval és a megmaradt tejjel simára keverjük és a forrásban lévő tejhez öntjük. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. A krémet a tűzről levesszük, a fele vajat elkeverjük benne és melegen a hat lapon egyenként eloszlatjuk, majd a lapokat egymásra rakjuk.
A tetejét a megmaradt felolvasztott vajjal megkenjük és porcukorral meghintjük.
Hideg helyen egy napig pihentetjük és csak másnap szeleteljük fel.
előkészület 45 perc
sütés 30 perc
A lereszelt almához adom a tojásokat, a sütőporral elkevert lisztet, a cukrokat, fahéjt és jól összegyúrom. Kanállal forró olajban mindkét oldalát kisütöm. Lekvárral, ill. dzsemm...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűAz átszitált lisztbe morzsoljuk a margarint. Belegyúrjuk a tojások sárgáit, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját. Hűtőbe tesszük pihenni. Pihenés után 3-4 mm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: A vajat a cukorral habosra verem robotgéppel, majd a tojással is simára keverem. A száraz hozzávalókat apránként adom hozzá, nem szabad túlkeverni. A végén keverem el e...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: NehézA tojásfehérjét habbá verem és utoljára azt adom a tésztához, ezeket jól összekeverem, tepsibe teszem és kisütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű