Tészta:
fél kg rétesliszt ( vagy sima liszt)
fél élesztő
3 ek porcukor
2 tojássárgája
2-3 ek étolaj
csipet só
4 dl tej
Töltelékhez:
1 kg meggy (magozott)
3-4 ek zsemlemorzsa
cukor
fahéj
Felfuttatjuk cukorral az élesztőt tejben. Majd a hozzávalókat jól átdolgozzuk hogy lágy tésztát kapjuk.Duplájára kelesztjük.
Deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyzeteket vágunk és mindegyikre egy-két evőkanálnyi tölteléket rakunk.Először a tészta két végét hajtjuk rá, nehogy a töltelék kifolyjon, majd összegöngyöljük. Kizsírozott tepsibe szorosan egymás mellé fektetjük és a tetejét tojássárgájával lekenjük.10 percet kelesztjük. Közép meleg sütőben szép egyenletesre sütjük.
A töltelékbe lehet tenni darált diót, mandulaforgácsot.
Bedagasztjuk a hozzávalókat,én mindent a hűtőből vettem ki. Kelesztés kb 40 percig Kinyújtom, olvasztott vajjal lekenem a tésztát, feltekerem mint a bejglit Ismét kelesztés kb...
Elkészítési idő: 2 óra + Nehézség: Könnyű1. A burgonya felét meghámozzuk, félbevágjuk, és sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, pépesre összetörjük, és langyosra hűtjük. 2. A tejet meglangyosítjuk, b...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz élesztőt a cukorral felfuttatóm.A többi hozzávalókat tálba rakom és a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk.Letakarva meleg helyen kelesztjük.Vagy csinálhatjuk kenyé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A töltelék hozzávalóit egy tálban, alaposan összedolgozzuk. A tészta egyik felére egymástól kellő távolsá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű