50 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 tojás
1 ek zsír
1 tk só
szilva (12-15 szem)
3 ek cukor
1 tk fahéj
7-8 ek zsemlemorzsa
3 ek vaj
A burgonyát héjában megfőzzük, leszűröm, meghámozom, és még melegen áttöröm. Egy tálcára terítve hagyom kihűlni. Egy keverőtálban összegyúrom a liszttel, tojással, zsírral és a sóval, igyekszem gyorsan dolgozni, mert minél tovább gyúrjuk ezt a tésztát, annál ragacsosabb lesz. Alaposan lisztezett felületen nagyjából fél centi vastagra nyújtom és négyzetekre vágom.
A szilvákat kimagozzuk, a mag helyére egy kiskanál fahéjas cukrot teszünk és összezárjuk a gyümölcsöt. Mindegyik tésztakockára egy egész fahéjas szilvát (vagy barackot) teszünk, majd a tésztával betakarjuk, rányomkodjuk, hogy mindenhol egyenletesen borítsa.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk rajta a zsemlemorzsát. Nagyon hamar megég, úgyhogy tényleg nem szabad egy percre sem magára hagyni.
Eközben vizet forralunk a gombócoknak, három liter vízhez 1,5 tk sót és 2 ek cukrot adunk. A forró (de nem lobogó) vízbe egyszerre 4-5 gombócot teszünk, megvárjuk, míg a felszínre úsznak és még 3 percig főzzük. Szűrőkanállal lecsepegtetjük és még forrón a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. (Ehhez a mennyiséghez 7-8 ek morzsa)
Ha hagyunk a tésztából (vagy marad belőle), sodorjuk kisujjnyi vastagságú rudakká, vágjuk 5-6 centis nudlikká és forró vízben 2 perc alatt főzzük meg. A gombócokhoz hasonlóan forgassuk pirított morzsába, vagy porcukrozzuk és egy jó adag sárgabarack lekvárral tálaljuk.
Összegyúrni majd kelesztjük a tésztát . tepsibe nyújtjuk , feltéteket teszünk rá , majd 180 fokos sütőbe 20-30 percig sütjük
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKét nagyobb krumplit megfőztem héjában, amikor megpuhult, kiszedtem, félbevágtam és hagytam úgy kihűlni. Minél több nedvesség távozik ugyanis belőle, annál jobb. 5-6 kisebb céklát...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát bő, sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. (Nem szükséges átöblíteni, így jobban rátapad a sajtkrém.) A sütőt előmelegítjük. A húsos tarját egész apró kock...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűFeltesszüka tésztát sós vízben főni. Miközben a tészta fő, beletesszük a vajat és egy kis olívaolajat egy előre felforrósított serpenyőbe. Belerakjuka bacont és megszórjuk borssa...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű