50 dkg finomliszt
* 1 csomag porélesztő (vagy 2,5 dkg friss, de porélesztővel még egyszerűbb)
* 3 dl langyos víz
* 1,5 dl tej
* 1 evőkanál só
* 1 evőkanál cukor (én kicsit kevesebbet teszek bele, mert ennyivel elég édeskés; de valamennyi kell az élesztő miatt mindenképpen)
Egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat. Nem kell dagasztani, csak annyira kell megkeverni, hogy összeálljon. (Én párszor átpörgettem rajta a robotgép dagasztókarát, de nem hagytam annyit dolgozni, mint egy hagyományos kelt tésztánál.) Ragacsos, sűrű nokedli-tészta lesz a végeredmény. 1,5 órát hagyni kell pihenni, addig szépen megkel.
Egy jénai tálban kell sütni, aminek van teteje is. Betesszük a jénait a hideg sütőbe, és vele együtt melegítjük fel 230°C-ra — ez azért kell, hogy ne tapadjon le a kenyér. A megkelt tésztát lisztezett deszkán meghajtogattam – jobb széle be, bal széle be, aztán a két felső szélét is behajtom. Ha bemelegedett a sütő meg a jénai, akkor nagyon óvatosan kiveszem, leveszem róla a forró fedőt, és hajtott éllel lefelé belepottyantom a tésztát Fedő vissza, és mehet minden a sütőbe. 30 percig sül fedővel, aztán még 10 percig fedő nélkül.
Most már több mint egy év tapasztalat alapján úgy gondolom, hogy friss élesztővel egy kicsit még finomabb, mint porélesztővel, bár azzal is jó. Ha frisset használok, akkor azt megfuttatom egy kicsit a langyos tejben (a cukorral), a porélesztőt nem kell. Mostanában sokszor délután/este bekeverem, megvárom a másfél órát, aztán beteszem a hűtőbe és reggel sütöm ki frissen. Így is tökéletesen működik és így már reggelire a friss, ropogós héjú kenyérből lehet enni.
A puha vajat és mogyoróvajat kimérjük egy tálba, majd összekeverjük a cukorral és a tojással. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és összegyúrjuk a tésztát. 20-24 apró gömböt...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA kolbászt ledaráljuk vagy késes aprítóban felaprítjuk. Hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet, a sajtot és a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hozzáütjük a tojásokat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, majd egynemű tésztává gyúrjuk a vízzel és 4 evőkanál olívaolajjal. Szükség esetén – liszt függő – tehetünk még hozzá vizet, de csak apránk...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölt elkeverjük az átpréselt fokhagymával, a füstölt sonkát pedig felkockázzuk. Az újhagymát megmossuk és felkarikázzuk, a lilahagymát pedig apróra vágjuk. A leveles tésztát...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű