menu

Családireceptkönyv.hu

Eredeti somlói galuska


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Sima piskótához:
4 tojás
80 g cukor
80 g liszt
fél narancs reszelt héja
csipet só
Diós piskótához:
4 tojás
80 g cukor
20 g liszt
60 g darált dió
csipet só
Kakaós piskótához:
4 tojás
80 g cukor
20 g liszt
50 g cukrozatlan kakaópor
csipet só
Sziruphoz:
2 narancs reszelt héja
150 ml narancslé vagy víz
85 g cukor
0,5 dl rum
Krémhez:
5 dl zsíros tej
5 tojássárgája
3 ek étkezési keményítő vagy liszt
4 ek cukor
1 vanília rúd kikapart magja
Szóráshoz:
100 g mazsola
200 g darált dió
kakaópor
A csokoládéöntethez:
20 dkg étcsokoládé
5 dkg cukrozatlan kakaópor
5 dkg porcukor
2 dl víz
0,5 dl rum
Tálaláshoz:
3 dl 30%-os tejszín
durvára vágott dió

Elkészítés:


A mazsolát vízbe, rumba vagy víz és rum keverékébe áztatjuk pár órára, majd felhasználás előtt leszűrjük.

Piskóták:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat villával vagy haverővel kihabosítjuk.

A fehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük. Lassan belecsorgatjuk a sárgákat, elkeverjük óvatosan. Ekkor a sima piskótához hozzáadjuk a lisztet, a kakaóshoz a kakaóport és a lisztet, a dióshoz a lisztet és a darált diót, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet úgy, hogy a habot ne törjük össze. (Természetesen külön-külön sütjük a lapokat!)

Egy nagyobb tepsit (nálunk 32*24 cm-es) sütőpapírral bélelünk, majd a masszát egyenletesen beleterítjük.

Kb 15 perc alatt megsütjük a piskótákat. Az ajtót ne nyitogassunk!

A kész piskótákat enyhén lisztezett felületre borítjuk, kihűtjük, majd lehúzzuk róluk a papírt.

Szirup:

A szirup hozzávalóit a rum kivételével egy kisebb edénybe mérjük és kis lángon összeforraljuk, amíg nem sűrűsödik.

Ekkor levesszük a tűzről, kézmelegre hűtjük, majd belekeverjük a rumot is és kihűtjük.

Krém:

A tojássárgákat egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a keményítőt és a cukrot, majd csomómentesre keverjük. Apránként adagoljuk hozzá a tejet és alaposan elkeverjük.

Hozzáadjuk a vanília magjait és a héját. Sűrűsödésig főzzük állandó keverés mellett (ne ijedjünk meg, nem lesz nagyon sűrű!). Langyosra hűtjük és kivesszük belőle a vanília héját.

Rétegezés:

Abba a tepsibe tesszük vissza a lapokat, amiben sütöttük. Alulra kerül a sima lap, erre a szirup fele, a krém fele, a mazsola és dió fele. Rátesszük a kakaós lapot, a maradék sziruppal meglocsoljuk, a maradék krém jön, a maradék mazsola és a dió.

Végül rátesszük a diós lapot. Gazdagon megszórjuk a tetejét kakaóporral. Folpackkal letakarjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Csokoládéöntet:

Másnap a vizet egy lábsaba mérjük, hozzáadjuk kakaóport és a porcukort, alaposan elkeverjük és elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk az apróra tördelt csokit és összeolvasztjuk az egészet. Ha kissé hűlt hozzákeverjük a rumot is.

Összeállítás:

Kis adagokban is kiporciózhatjuk, de nagyobb adagokat is készíthetünk. A tésztából kis galuskákat szaggatunk, az edénybe sorakoztatjuk, majd meglocsoljuk bőven csokiöntettel.

A tetejét felvert tejszínhabbal, kevés csokival és durvára vágott dióval díszítjük. Összeállítás után azonnal fogyasztható is.

Eredeti somlói galuska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kapros-juhtúrós pogácsa recept
Kapros-juhtúrós pogácsa recept

A tészta hozzávalóit egy nagyobb tálba tesszük, összegyúrjuk. Az elkészült tésztát 1 cm vastagságúra nyújtjuk, tetejét megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és po...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Hajni
Holland keksz
Holland keksz

A hozzávalókat a kakaón kivűl rugalmas tésztává gyúrjuk, majd kettéosztjuk. Az egyik feléhez hozzágyúrjuk a kakaót. Kinyújtjuk mind a két lapot, egymásra tesszük, majd feltekerjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokis-diós kocka
Csokis-diós kocka

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját pedig kikavarjuk a porcukorral. A darált diót, a zsemlemorzsát, a 2 kk kakaót és a sütőport egy tálban elkev...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Domonkos
Krémtúró
Krémtúró

A tojássárgájákat, tejet, cukrot, vaníliás cukrot, lisztet, sót és a vaníliarúd kikapart magjait, valamint magát a rudat is, folyamatos kevergetés mellett, puding sűrűségűre fő...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk