Piskóta:
3 db tojás
3 csapott evőkanál cukor
3 púpozott evőkanál finomliszt
1 csipet só
Töltelék:
1 db tojás
15 dkg porcukor
1 dl gyenge feketekávé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
10 dkg vaj
5 dkg darált dió
kevés rum vagy rumaroma
Továbbá:
2 dl tej
pici rum vagy rumaroma
néhány csepp piros ételfesték
10 dkg (kerek) babapiskóta
Tetejére:
kb. 2 evőkanál sárgabarack levkár
átszitált porcukor és víz, vagy folyékony fondant
piros ételfesték
A psikótát megsütjük, majd kihűtjük. (Tuti piskóta recept itt).
Ahogy kihűlt, a tetejéből levágunk egy egy centis lapot, majd a közepét kivájjuk úgy, hogy oldalt maradjon pereme a piskótának.
10974288_859018617474257_5201477840063181558_o
A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, beleöntjük a kávét és a kakaóport, majd kis lángon folyamatosan kevergetve majdnem forrásig melegítjük. Hagyjuk hűlni. Olykor keverjünk rá és mikor már langyos, keverjük el benne a vajat.
Majd mehet bele a dió és a rumaroma is, valamint a piskóta összeszaggatott belseje. 2 dl tejbe belekeverünk némi rumaromát és piros folyékony ételfestéket.
Megmártjuk benne egy-egy pillanatra a babapiskótákat és összetörve (kerek maradhat egyben) a csokis krémhez adjuk. A maradék rózsaszín tejet a piskótára fröcsköljük, majd én megkentem körbe még baracklekvárral.
10974641_859018750807577_2622242991340642571_o
Ebbe halmozzuk a kakaós tölteléket.
10974555_859018834140902_5625710716692821256_o
Majd rátesszük a levágott lapot és körbe kenjük baracklekvárral, de vékonyan. ?
Az egyszerűség kedvéért porcukrot kevertem el annyi vízzel, hogy masszívabb, de még folyós masszát kapjak. Piros színezővel színeztem, majd leöntöttem vele a tortát egy rácsra téve. Kenőkéssel lehúztam az oldalaira is.
Haladók próbálkozhatnak a folyékony fondant elkészítésével is.
Az egész tojásokat a cukorral és az olajjal habosra keverjük, majd hozzáforgatjuk a lereszelt répát és az apróra vágott ananászt. A szárazanyagokat - liszt, sütőpor és dióbél - ös...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kétféle kekszet és az étcsokoládét apróra tördeljük. A vajat, a cukrot, a kakaóport és a tejet jól összekeverjük és lassú tűzön szirupot főzünk belőle. Nem kell forrni hagyni! Eg...
Elkészítési idő: kb 2 óra Nehézség: KönnyűA tésztát összegyúrjuk, fél órát pihentetjük a hűtőben majd pite- vagy tortaformában megsütjük. A tejszínt a tojássárgákkal és cukorral összeforraljuk, belekeverjük az olvasztott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mandulás tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük nagyon össze, beleforgatjuk a darált mandulát. (Nagy mozdulatok, alulró...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes