menu

Családireceptkönyv.hu

Döner, gyros házilag pitával kicsit másképp


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A pitához:
300 g búzaliszt
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
25-30 g élesztő (attól függően mennyi maradt a kockából korábban)
4 teáskanál olívaolaj
2,5-3 dl langyos víz
1/2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
A zöldség mixhez:
1 db paradicsom
1/2 db kígyóuborka
1 fej közepes lilahagyma
2-3 db levél fejes káposzta
1 db közepes sárgarépa
A húshoz:
1/2 kg darált sertés (lapocka)

bors
A szószhoz:
1/2 pohár natúr joghurt
1 gerezd nagy fokhagyma
1 csipetnyi petrezselyem
kapor

Elkészítés:


A pitát én ilyen arányú lisztekkel szoktam elkészíteni, mert így egészségesebb, de az íze még mindig a megszokott fehér pékárukét hordozza. Elkészítjük a pita tésztát: Az összetevőket egy tálba tesszük,az élesztőt belemorzsoljuk (A vizet 2 dl után lassanként adagoljuk, mert az összetevők fajtájától és a márkáktól függően különböző mennyiségű vízre van szüksége a tésztának.) és összegyúrjuk. A tészta akkor jó ha enyhén nedves az állaga, de nem ragad a kezünkhöz, könnyen formázható.

A tésztát fél-egy órán át kelesztjük, pihentetjük.

A tésztát 4 részre vágjuk. Én két kisebb és két nagyobbacska darabra szoktam, mert nem egyforma mennyiséget eszünk belőle. A darabokból ellipsziseket formázunk. A sütőt elmelegítjük, és közben 10 percig hagyjuk a tésztákat pihenni.

Olívaolajjal kikent jénaiba tesszük a formákat. A sütésnél fontos, hogy az egyforma méretűeket együtt készítsük. Sütőtől függően, de kb. 20-30 perc a sülési idő.
Amíg a piták megsülnek elkészítjük a salátát és az öntetet. A salátához a hozzávalókat megmossuk és felkockázzuk, szeleteljük, karikázzuk és egy nagy tálba tesszük, majd összekeverjük.
Az öntethez a joghurtot kiöntjük egy tálkába, majd beletörjük a megpucolt fokhagyma gerezdet. Sózzuk és hozzáadjuk a szárított vagy friss fűszereket végül összekeverjük. Aki szereti a csípős ízeket egy púpos teáskanál Erős Pistát nyugodtan tegyen bele.
A darált húst sóval és borssal fűszerezve serpenyőben megpirítjuk.

Ha a piták kész vannak, vízszintesen 3/4 részig bevágjuk őket és megtöltjük a hússal, zöldségekkel és meglocsoljuk a szósszal. Tálaláskor a tányérra plusz zöldséget, húst és szószt is tehetünk.

Döner, gyros házilag pitával kicsit másképp

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar PARASZTLÁNGOS (KENYÉRLÁNGOS)
PARASZTLÁNGOS (KENYÉRLÁNGOS)

A langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet elkeverjük a sóval és az olajjal, majd hozzáöntjük az élesztős-cukros tejet. Ö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Kukoricás laskaraguval töltött cukkini
Kukoricás laskaraguval töltött cukkini

A megtisztított vöröshagymát és a gombát nem túl apró darabokra vágjuk. A kukoricát átmossuk, lecsepegtetjük. A cukkinit hosszában kettévágjuk, a közepüket kiskanállal kivájjuk, me...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Töltött rántott gombafej
Töltött rántott gombafej

A gombát megtisztítjuk, szárát kitörjük. A vöröshagymát apróra vágjuk és a petrezselyemmel, darabokra vágott gombaszárral együtt olajon megsütjük. A zsömléket tejbe beáztatjuk, kic...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pastrani - New York "Katz's"
Pastrani - New York "Katz's"

1. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a marhaszegy bármely része megfelelő a pastramihoz, de ha tökéletes pastramit szeretnénk, akkor a köldök feletti részt érdemes választani, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk