Egy liter tej
Egy kávés pohárnyi gríz (kb. 1dl)
Cukor vagy édesítő ízlés szerint
Egy csipetnyi só
Tegyünk fel egy liter tejet forralni, közben a többi hozzávalót elő készíthetjük, kimérhetjük.
Amikor felforrt húzzuk félre, vagy vegyük le a tűzről vagy főzőlapról.
Kevergetés közben, lassan szórjuk a pohárból a grízt a felforrt tejbe, majd folytassuk a kevergetést.
Ezt követően a sót adjuk hozzá és végezzük el az édesítést. Persze ezeket a felforralás előtt is beletehetjük, ha már teljesen rutinosan főzzük a tejbegrízünket.
Akkor jó, ha a gríz besűrűsödött és légbuborékok keletkeznek a tejbegrízben.
Ízesíthetjük kakaóval, fahéjjal, vagy ezek cukrozott (édesítőzött) változatával, aki szereti, az vaníliás cukrot vagy vaníliát is rakhat a tejbe.
Esetleg gyümölcsökkel ( befőttekkel) is gazdagíthatjuk.
Ügyeljünk a folyamatos kavargatásra, illetve célszerű alumínium edény beszerzését, mert abban nem sül le a grízünk.
Elkészítem a csirkepörköltet. Jól megfőzöm, hogy könnyen lejöjjön a csontról. Leszűröm, a levét a tejföllel behabarom. (Én a sok mártást és a csirkehúst szeretem. A húst késsel...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet, a darát, a sót, a cukrot és a tojást jól elkeverjük. A tejjel pedig addig hígítjuk, míg önthető masszát nem kapunk. Állni hagyjuk min. 10 percig, de ha n...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1. lépés A burgonyát megfőzzük, meghámozzuk, kihűtjük. 2. lépés Közben a spenótot megtisztítjuk az erős száraktól, megmossuk, és egy nagy edényben úgy vizesen...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sonkát vékony csíkokra vágjuk, a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Egy magasabb falú serpenyőben a vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világosra pirítjuk, (be...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű