Babgulyás

Hozzávalók:


70 dkg marhalábszár, vagy marhanyak, 40 dkg bab, 1 evőkanál zsír, vagy olaj. sárgarépa, fehérrépa 1 zeller egészben 1 nagyobb vöröshagyma (finomra vágva) 3 gerezd fokhagyma (zúzva), 1 csokor petrezselyemzöld és 1 szál zellerzöld 1 zöldpaprika (egészben),1 paradicsom (egészben), 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 babérlevél, kevés majoránna, őrölt bors, só, 1 mokkáskanál egész kömény, kevés ételízesítő.
A csipetkéhez:
A csipetkéhez:1 tojás, csipet só liszt, a tojás nagyságától függően.

Elkészítés:


Babgulyás
A forró zsiradékon megpirítom a vöröshagymát, rajta megfuttatom a fokhagymát és a köményt, a marhahúst ráteszem, pár percig dinsztelem, amíg a hús kifehéredik. A tűzről lehúzom, megszórom őrölt pirospaprikával elkeverem, és felengedem annyi vízzel, amennyi bőven ellepi. Amíg a leves felforr, a beáztatott babot előfőzöm: bő vízben, a forrástól számított 5 perc múlva a puffasztó levét (keményítő anyagot amit a héj tartalmaz) leöntöm, a forró babot a forró leveshez adom. (Hideg vízhez ne adjuk, mert a forró bab megedződik, és nehezebben puhul meg.) A levest fűszerezem sóval, borssal, majoránnával, babérral, és takarékon főzöm. Amikor félpuha a hús, beleadom a zöldséget, a zöldséglevél csokrot, az egész paprikát, a paradicsomot, és további vizet adok hozzá (sóval, fűszerekkel utána ízesítem), majd takarékon puhára főzöm.
A főzés ideje alatt a tojásból, lisztből csipet sóval egy kis tálban kemény (levestészta keménységű) tésztát gyúrok, kicsit pihentetem, majd enyhén lisztezett tálcára csipegetem. Amikor a hús és a bab puha, a csipetkét is beleadom, és pár perc alatt készre főzöm.