Beigli

Hozzávalók:


80 dkg liszt 3 dkg élesztő, 20 dkg vaj, és 3 evőkanál zsír, 1 tejföl, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, pici só, reszelt citromhéj, 2 csomag vaníliás cukor, kevés langyos tej

20-20 dkg dió, 20 dkg cukor, (én nem szoktam 20 dkg cukrot bele tenni, mert nem vagyok édes szájú) kóstolom kb. csak 15 dkg szoktam, 1 narancs reszelt héja, 2 e. kanál baracklekvár, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, mazsola, 1/2 dl rum.

20-20 dkg mák, 20 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 2 e. kanál baracklekvár, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, mazsola, 1/2 dl rum

Elkészítés:


.
80 dkg liszt 3 dkg élesztő, (az élesztőt langyos tejben meg kell futtatni) 20 dkg vaj, és 3 evőkanál zsír, 1 tejföl, 10 dkg cukor, 2 tojás sárgája, pici só, reszelt citromhéj, 2 csomag vaníliás cukor, annyi tej, hogy puha rugalmas könnyen gyúrható - nem túl lágy tésztát - kapjunk. Jól összegyúrjuk, négy cipóra osztjuk, 1/2 órán keresztül pihentetjük, majd kinyújtjuk és megkenjük az alábbi töltelékkel.
Töltelék:
két dióshoz: 20-20 dkg dió, 20 dkg cukor, (én nem szoktam 20 dkg cukrot bele tenni, mert nem vagyok édes szájú) kóstolom kb. csak 15 dkg szoktam, 1 narancs reszelt héja, 2 e. kanál baracklekvár, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, mazsola, 1/2 dl rum. Annyi vizet kell forralni, (kb 1,2-1,5 dl víz), hogy a fent leírt anyagokat, ha hozzáadjuk kenhető nem lágy, és nem túl kemény pépet kapjuk, kicsit felfőzzük. (Én a vizet a cukorral, a hozzávalókkal, fűszerekkel, rummal, mazsolával stb. felfőzöm, és utána teszem bele a mákot, a vagy diót. Ha lágynak találjuk, akkor egy kevés darált kekszet adunk hozzá.

Két mákoshoz: 20-20 dkg mák, 20 dkg cukor, (én nem szoktam 20 dkg cukrot bele tenni, mert nem vagyok édes szájú) kóstolom kb. csak 15 dkg szoktam, 1 narancs reszelt héja, 2 e. kanál baracklekvár, 1 mokkáskanál törött szegfűszeg, mazsola, 1/2 dl rum. Annyi vizet kell forralni, (kb 1,2-1,5 dl víz), hogy a fent leírt anyagokat, ha hozzáadjuk kenhető nem lágy, és nem túl kemény pépet kapjuk, kicsit felfőzzük. (Én a vizet a cukorral, a hozzávalókkal, fűszerekkel, rummal, mazsolával stb. felfőzöm, és utána teszem bele a mákot, a vagy diót. Ha lágynak találjuk, akkor egy kevés darált kekszet adunk hozzá.
A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük, és tepsibe tesszük. Akkor lesz a teteje szép márványos, ha megkenjük 1 egész tojással és 1 egésznek a sárgájával. Meleg helyen tartjuk addig, amíg a tetején a tojás meg nem szárad, majd utána újból megkenjük, és hideg helyre tesszük fél órára és megsütjük. Előmelegített sütőbe teszem, majd egy idő után a tüzet mérsékelem, és szép pirosra sütöm.