Fejtett bableves:

Hozzávalók:


Hozzávalók: Fejteni való bab, zöldség, répa, krumpli, fokhagyma, zellerzöld, őrölt pirospaprika, zsiradék olaj/zsír 1 tojás, liszt. Esetleg valamilyen füstölt hús.

Elkészítés:


Ha füstölt hússal készítem akkor azt előtte puhára főzöm, majd hozzáteszem a kifejtett babot, zöldséget, répát, egy nagy csokor zellert és puhára főzöm. Ízesítem sóval, (ha füstöltet teszünk bele vigyázzunk a sózással) kevés ételízesítővel. Amikor minden puha, akkor zsiradékot hevítek teszek hozzá 1-2 evőkanál lisztet 2-3 gerezd fokhagymát és barna rántást készítek, majd félreveszem a tűzről megszórom őrölt pirospaprikával és teszek hozzá egy csokor apróra vágott petrezselymet, hideg vízzel felengedem jól elkeverem és forrásban lévő leveshez adom. Jól kiforralom, Csipetkét főzök bele.
Csipetke:
1 egész tojáshoz annyi lisztet adunk, hogy jó kemény tésztává lehessen gyúrni. Vizet nem adunk hozzá. Jól összegyúrjuk, majd kis csipetkéket csipkedünk.