Fokhagymás leves.

Hozzávalók:


Zsiradék, liszt, fokhagyma, őrölt pirospaprika, só, kevés ételízesítő

Elkészítés:


Zsiradékot forrósítok félreveszem a tűzről és megszórom liszttel, majd vékony karikára vágott fokhagymát teszek rá (lehet rányomni is én azért nem szoktam, mert akkor ég tőle a gyomrom) majd visszateszem a tűzre és kis lángon a rántással együtt egy kissé világosabb rántást készítek, majd leveszem a tűzről, megszórom őrölt pirospaprikával, felengedem hideg vízzel, ízesítem sóval, kevés élelízesítővel, visszateszem a tűzre és jól kiforralom. Apró krumpligombócokat szoktam bele főzni. (krumpli gombóc, 1-2 krumplit enyhén sós vízben megfőzök, majd amikor megfőtt leöntöm róla a vizet és összetöröm. Hagyom kihűlni és teszek hozzá egy kávéskanál zsírt, vagy olajat és lisztet. Jól összedolgozom és a kis gombócokat belefőzöm a levesbe. Ha sok lett a gombóc, akkor kifőzve és zsiradékra téve remekül le lehet fagyasztani, és legközelebb fel lehet használni. Lehet bele tenni másfajta levesbetétet is pld. gyufa tészta, kagyló. Ki mit szeret. De mi szeretjük krumpligombóccal, és laktató is.

Trükkök, tippek, praktikák:


Amikor tésztát főzünk, akkor a tészta levével is fel lehet engedni. Régen amikor nudlit, tésztát főztek akkor sokszor készítették ezt a levest.