Francia hagyma leves:

Hozzávalók:


Hozzávalók: 4 személyre, 75 dkg vöröshagyma, 8 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál száraz fehérbor, 1 kávéskanál morzsolt kakukkfű, 1,5 l csirkehúsleves (vagy leveskocka) 1 evőkanál olivaolaj, 10 dkg reszelt sajt, 1 kisebb baguett.

Elkészítés:


Elkészítés:
Vékonyra felszeletelem a vöröshagymát, majd a vajat felolvasztom egy fazékban. A forró vajhoz adom a hagymát, sózom, borsozom, meghintem kakukkfűvel és mérsékelt lángon fedő alatt, néha megkeverve kb. 10-15 perc alatt puhára párolom, majd fedő nélkül aranysárgára sütöm. Ha megpuhult a hagyma, megszórom liszttel, majd kevergetem 1-2 percig. Félreveszem a tűzről és ráöntöm a fehérbort, és mielőtt elfőtt az alkohol, hozzáadom a húslevest. Felforralom és még kb. 5 percig főzöm.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, kiolajozok egy tepsit és megpirítok benne néhány karika baguettet vagy szelet kenyeret.
Ha kész a leves, tálaláskor, a tetejére helyezem a pirított baguettet, reszelt sajtot halmozok rá, és ráolvasztom.