Gyomorkeserű likőr házilag

Hozzávalók:


7 dl tisztaszesz – ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.

Elkészítés:


Az adagból két liternyi itóka lesz.
Áztassunk bele 2 – 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból: fehér üröm, ezerjófű, kálmos gyökér, édeskömény mag, angelika gyökér, izsóp, diólevél, koriander mag, kakukkfű, cickafark, vérontófű, friss gyömbér szeletekre vágva, Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.
15 – 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hónapig, hadd érjen.