Gyümölcsleves: Őszi és meggy

Hozzávalók:


Gyümölcs, tejföl vagy tejszín, liszt cukor, csipet só, szegfűszeg, egész fahéj, citrom, só

Elkészítés:


Őszibarackkrém leves.
Az őszibarackot jól megmossuk, hámozzuk, és összevágjuk, majd vízben odatesszük főni, csipet sóval, fahéjjal szegfűszeggel, csipet sóval, cukorral és vaníliás cukorral. Ha megfőtt veszünk ki belőle egy kis levet a habaráshoz. A tejfölt kikeverjük egy kevés hideg vízzel és 1 púpozott evőkanál liszttel csomó mentesre, és az előzőleg kivett forró léből adunk hozzá. Jól elkeverjük és a tűzről félrevett leveshez adjuk jól kiforraljuk, és botmixerrel pépesítjük, hozzáadjuk a citromkarikákat kevés citromlevet és még egy kis ideig azzal összeforraljuk, ha kell még utána ízesítünk.

Friss gyümölcsből én az alábbiak szerint készítem: A meggyet előző este kimagozom és lecukrozom, a citromot jól megmosom, és karikára vágom. Felteszem a citromkarikákat, kevés cukorral, csipet sóval, és annyi vízzel főni amennyi levest szeretnék készíteni. Teszek bele szegfűszeget és egész fahéjat. Ha felforrt hozzáadom a kimagozott meggyet levével együtt, egyet forralok rajta. Közben lisztet tejföllel kikeverek, adok hozzá egy keveset a forró gyümölcsös léből és simára keverem, félreveszem a megfőtt meggyet a tűzről és folyamatos keverés mellett hozzáadom a tejfölös habarást, majd visszateszem a tűzre és jól kiforralom.


Ha befőttből készül akkor a levét leszűröm, felöntöm annyi vízzel amennyi levest készítenék, ízesítem sóval, cukorral citromkarikával, szegfűszeggel, fahéjjal. Ha forr hozzáadom a léhez a befőttet, megcsinálom a habarást ugyan úgy mint a friss gyümölcsnél, és behabarom vele a levest.