Halászlé, ponty fejből és farokból.

Hozzávalók:


Másfél – két kiló ponty fej, és 1 kg ponty farok ,4-5 kisebb alma nagyságú vöröshagyma, só, őrölt pirospaprika, csöves paprika, erős paprika, kevés vörösbor.

Elkészítés:


Ebből a mennyiségből kb. 4 liter tiszta halászlé készült. . A megmosott hal fejet és farkat bele teszem egy 7 literes fazékba. Felöntöm a fazekat ¾ vízzel és oda teszem főni, közben, 4-5 kisebb alma nagyságú vöröshagymát megpucolok és hozzá teszem a halhoz.
Amikor a hal engedi a zsírját, akkor teszek rá 2-3 evőkanál őrölt pirospaprikát, adok hozzá csöves édes paprikát, vagy lehet erőset is, ha valaki szereti. Ízesítem sóval a legvégén öntök hozzá másfél deci vörösbort. Amikor a hal szépen megfőtt, akkor átpasszírozom, majd visszateszem a tűzre, ha kell utána ízesítek, felforralom, bele teszem a haltejet, és az ikrát, majd az enyhén besózott halszeleteket és teljesen készre főzöm. Gyufa tésztával szoktam tálalni, mert nálunk úgy szeretik.

Trükkök, tippek, praktikák:


A ponty fejéből a keserű fogat el kell távolítani.