Húsgombócleves a Rábaközből.

Hozzávalók:


1 fej vöröshagyma, 3 szál petrezselyemgyökér, 2 szál sárgarépa,1 piros húsú paprika, 1 kicsi zellergumó,2 ek. libazsír, 2-3 babérlevél,só,bors
1 citrom , 2 dl tejföl,1 dl fehérbor (elhagyható)
A gombóchoz: 40 dkg darált sertéscomb, só ,bors, 1 tojás,
nagy csokor petrezselyemzöld.

Elkészítés:


Egy lábasban a libazsírra dobja a felvágott zöldségeket, sózza, borsozza, hozzáadja a babérleveleket, belefacsarja a citrom levét, és lefedve pár percig párolja. Ez alatt összedolgozza a darált húst a tojással, a fűszerekkel és a jó adag finomra vágott zöldpetrezselyemmel. A félig megpuhult zöldségeket felönti 1 liter vízzel. Ha már forr a leves, beledobálja a két vizes tenyere között gömbölyűre formált gombócokat. Ezután már tíz-tizenöt perc alatt elkészül a leves. Végül még a tejfölt úgynevezett hő-kiegyenlítéses módszerrel adja hozzá, ezt úgy oldja meg, hogy kevés forró levest kanalaz a hideg tejfölhöz, amivel simára keveri, és kissé felmelegíti, így szép sima, selymes marad, amikor a lábasba önti.

Marcsi tanácsa: a babér és a citromlé megadja ennek a levesnek a jellegét, de ha még ízletesebbre akarják készíteni, befejezésül bolondítsák meg egy pohárka száraz fehérborral, és úgy kínálják. A friss, ropogós héjú kenyér vagy bagett se maradjon el az asztalról.