Karfiol leves:

Hozzávalók:


Karfiol, zöldség, répa, só, petrezselyem, só, őrölt pirospaprika, ételízesítő

Elkészítés:


A zöldséget répát zsiradékon megpárolom, majd teszek bele egy kevés lisztet és egy kicsit pirítom vele, félreveszem a tűzről és adok hozzá apróra vágott petrezselymet kevés őrölt pirospaprikát, és felengedem annyi hideg vízzel amennyi levest szeretnék. Sózom, kevés ételízesítőt teszek bele és hozzáadom a megtisztított karfiolt, fedő alatt puhára főzöm. Grízgaluskát, vagy vajgaluskát főzök bele.
A grízgaluskát a leves előtt összekeverem és hagyom állni míg a leves meg nem fő.
1 egész tojást 3 evőkanál grízzel simára keverek, addig hagyom állni amíg a leves el nem készül. Ha a leves kész beleszaggatom a grízgaluskát vagy kanállal, vagy nokedli szaggatóval, a forrásban (nem lobogó forrásban) lévő levesbe, majd fedőt teszek rá 2-3 percig főzöm és elzárom alatta a gázt.
Vajgaluska:
1 egész tojás 1 teáskanál vaj, annyi liszt, hogy félkemény tésztát kapjunk és a levesbe szaggatjuk nokedli szaggatóval.