Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók:


kelkáposzta, krumpli, majoránna, köménymag, zsiradék, liszt, só ételízesítő, fokhagyma.

Elkészítés:


A kelkáposztát laskára vágom, apró kockára vágott krumplival oda teszem főni annyi vízben kb, félig legyen csak a káposzta alatt, sózom, teszek bele 1 mokkáskanál majorannát,kevés élelízesítőt teszek bele és fedő alatt megfőzöm. Amikor puha a káposzta és a krumpli is akkor készítek egy barna rántás. Rántás zsiradékra (olaj, vagy zsír) ki mivel főz teszek 1/2 mokkáskanál köménymagot és addig sütöm, amíg a köménymag feljön a zsiradék tetejére, kipattog, ekkor teszek rá lisztet és 1-2 gerezd fokhagymát, addig sütöm amíg enyhén zsemleszínű nem lesz, de nem szabad megégetni. Félreveszem a tűzről és megszórom kevés őrölt pirospaprikával, (van aki nem tesz bele) és felengedem hideg vízzel, jól elkeverem és a megfőtt káposztához adom. Ha kell akkor még ízesítsd sóval, vagy ételízesítővel saját szád íze szerint.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha még nem főztél főzeléket azt tanácsolom, hogy amiben főzted abból a léből öntsél le egy edénybe, és úgy add hozzá a rántást. Ha félreveszed a tűzről, akkor nem kapja össze és szépen csomómentesen el tudod keverni, ha sűrűnek találod, akkor öntsd fel a főző lével, amit félre tettél).