Kovászos káposzta

Hozzávalók:


Hozzávalók:
1 fejeskáposzta, só, kapor, víz, egész kömény, kapor, 1 babérlevél, 1 üveg amibe elfér a káposzta vagy más csak nem zománcos edény egy szelet kenyér ahány liter víz annyi púpozott evőkanál durva asztali só.

Elkészítés:


Elkészítés:
A káposztát megtisztítom a felső leveleitől és vékony csíkokra vágom. Az üveget kimosom, és a káposztát bele rakom úgy, hogy a kaprot közzé teszem, beleteszem a köményt, 1 babérlevelet és az üveget ¾ részéig megtöltöm káposztával. Tetejére teszem a száraz kenyércsücsköt. Vizet forralok, majd literenként 1 púpozott evőkanál sót teszek bele. Felforralom, ha nem találom elég sósnak akkor még teszek bele, majd a csíkokra vágott és üvegbe rakott káposzta tetejére öntöm. Meleg helyre de nem tűző napra tesszük. Amikor már sárgásra elszíneződött a káposzta meg kóstolom és ha jó, akkor a kenyeret leveszem róla és leszűröm át rakom egy másik üvegbe a levet ráöntöm és hűvös helyre teszem. Székelykáposztának, töltött káposztának és zsíros kenyérhez kitűnő.