Kovászos uborka kenyérrel:

Hozzávalók:


Hozzávalók, 5 literes üveghez 3 kg. nem magvas uborka, 1,8 l víz, (én 2 liter vizet vettem) literenként 1 púpozott evőkanál só, kapor tetejére száraz kenyér sütőben kicsit megpirítva.

Elkészítés:


Elkészítés:
Az üveget kimosom, az uborkákat megmosom, majd villával megszurkálom, én nem vagdosom be. Minden liter vízhez 1 púpozott evőkanál durva asztali sót adok és felforralom. Az üveg aljára kaprot, majd arra uborkákat és végül enyhén megpirított kenyeret teszek, melyet kaporral leszorítok. Ráöntöm a felforralt levet, tetejére tányért teszek. Nem kell tűző napra tenni, meleg helyre teszem, vagy a konyhapultra (ott is megkovászolódik). Ha tűző napra teszem akkor sem fog hamarabb megérni. Amikor már jó az uborka a tetejéről ledobom a kenyeret, kiszedem, lemöblítem, jól záródó edénybe teszem, majd a levet rá szűröm. Hűtőben tárolom. Télire ha elteszem akkor szalicilt teszek a tetejére.